NOVOSTI IZ ECB-a: Bankama stroži uvjeti za kredite

Foto: Pixabay

Europska središnja banka bankama će postrožiti uvjete za jeftine kredite postupnim ukidanjem iznimno blagih propisa o kolateralima u vrijeme pandemije covida 19, objavili su iz ECB-a u četvrtak.

Reuters prenosi kako je to novi korak u smjeru ukidanja izvanrednih mjera potpore. Krajem ožujka ECB će ukinuti krizni pandemijski program kupnje obveznica, vrijedan 1.850 milijardi eura.

Moguće će biti i ubrzano gašenje redovnog programa kupnji (APP), koji su bili oformili kako bi poduprli gospodarstvo i potaknuli inflaciju nakon dužničke krize.

Najavili su kako će u fazama ukidati mjere kojima su komercijalnim bankama olakšali zaduživanje, pa i u vrijeme velikih tržišnih previranja u proljeće 2020., mobilizacijom dodatnog kolaterala u vrijednosti 240 milijardi eura.

Od srpnja više neće kao kolateral prihvaćati obveznice koje su u pandemiji izgubile investicijski rejting.“Upravno vijeće ECB-a zadržava pravo da i u budućnosti, bude li opravdano, zanemari rejtinge koje agencije dodjeljuju”, javlja ECB.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI