NOVOSTI O HRVATU RANJENOM U UKRAJINI: Najprije je operiran tamo, a sada i u Hrvatskoj, očekuje se potpuni oporavak

Foto: Hina/ EPA/ALISA YAKUBOVYCH

30-godišnji Hrvat koji je ranjen na bojištu u Ukrajini u subotu je operiran u KB-u Dubrava, piše Jutarnji list.

Liječnici vjeruju da će se pacijent potpuno oporaviti.

“Pacijent je stigao tijekom noći s četvrtka na petak, nakon čega je obrađen i danas je operiran”, kazao je doc. dr. sc. Krešimir Martić, predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava.

Iako ozljede nisu bile opasne po život, okarakterizirane su kao teže jer je bila upitna funkcija desne ruke. Konkretno, riječ je o ozljedama nastalim prilikom pada granate gdje su krhotine, odnosno geleri pogodili Hrvata u desnu nadlakticu, natkoljenicu, i moguće u blizini trbuha, ali vitalni organi nisu bili ugroženi.

“Ovo pacijentu nije prva operacija. Već je operiran u Ukrajini, međutim, riječ je o ratom pogođenoj zemlji, tako da smo morali odraditi još jedan zahvat. Prvenstveno je bilo važno spasiti živce na ruci”, kaže dr. Martić. Najteže je nastradao živac radialis, koji je fizički oštećen.



“Operacija je prošla prema planu i ne bude li nekih izvanrednih okolnosti očekujemo da će uz rehabilitaciju doći do potpunog oporavka. Naravno, kada su u pitanju živci, valja biti oprezan s prognozama”, napominje liječnik. Nadalje, kaže, još dva živca na tom području će se pratiti. U ovom trenutku liječnici su zaključili da nema potrebe za operacijom jer nisu mehanički oštećeni nego su ozlijeđeni zbog oticanja tog područja.

Prema procjenama liječnika, pacijent koji se nalazi na odjelu plastične kirurgije zadržat će se tamo još nekoliko dana, a bude li sve u redu, očekuje se da će biti otpušten za oko tjedan dana i upućen na rehabilitaciju, koja će vjerojatno potrajati mjesecima. Inače, da je Hrvat ranjen u Ukrajini saznalo se kasno navečer 2. lipnja, kada je takvu informaciju potvrdilo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. On je tada prevezen na sigurno mjesto, a na granici Mađarske i Ukrajine vojnika je preuzela zagrebačka Hitna pomoć.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI