Novu vladu dobit ćemo najkasnije za dva tjedna. Imat će 5 do 8 ministarstava manje

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i aktualni premijer, nakon trijumfa stranke na izborima koja je u nedjelju osvojila čak 66 mandata, već je jučer ujutro osigurao novu većinu s osam saborskih zastupnika manjina te jednim zastupnikom Reformista Radimira Čačića i HNS-a koji vodi Predrag Štromar.

Njihov jedini uvjet za podršku Plenkoviću bio je da u toj većini ne budu zastupnici Domovinskog pokreta Miroslava Škore i “ekstremna desnica”, što odgovara i samom šefu HDZ-a koji je i u svom pobjedničkom govoru u izbornoj noći spomenuo kao jednu od glavnih točaka novog četverogodišnjeg mandata zaštitu ljudskih i manjinskih prava, a Škorini budući zastupnici stalno su govorili protiv SDSS-a i Milorada Pupovca.

Plenković je jučer potvrdio da je osigurao 76 potpisa, da je riječ o inicijalnom dogovoru sa strankama koje su i dosad surađivale, a koje moraju obaviti i svoje procedure, ali da su potpisi zagarantirani.

“Idemo što prije formirati novi saziv Hrvatskog sabora i novu Vladu i krenuti raditi u korist naših građana”, poručio je Plenković i dodao kako bi se nova Vlada mogla vrlo brzo oformiti.

Ekspresno formiranje većine bio je Plenkovićev cilj i nova Vlada će se doista vrlo brzo složiti. Ona će, kako sada stvari stoje, biti sastavljena isključivo od HDZ-ovaca, trebala bi biti i znatno manja nego sadašnja te imati između 12 i 15 ministarstava jer svi ostali koji će je podržati imaju jedan mandat i ne mogu ništa uvjetovati.



U Vladi će, kako doznaje Jutarnji list, mjesto ministra bez portfelja dobiti i predstavnik manjina koji bi se bavio manjinskim i društvenim pitanjima, za što je dosad bio zadužen Davor Božinović. Nije nužno da će to biti netko iz SDSS-a.

Idućih dana bit će još razgovora s pojedinim strankama i pojedincima koji bi davali potporu ovoj većini, ali bez ulaska u koaliciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI