O ČEMU SU RAZGOVARALI BIDEN I PUTIN? Ukrajina je glavna tema

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su na virtualnom sastanku razgovarali o Ukrajini, ali i o ostalim temama, izvijestila je ruska televizija.

Kako se saznaje, Biden će reći Putinu da će se, ukoliko izvrši invaziju na Ukrajinu, Rusija i njezine banke naći na udaru do sada najstrožih sankcija.

Sankcijama bi mogle biti pogođene najveće ruske banke, a time sposobnost Moskve da rublje konvertira u dolare i ostale valute.

Kremlj je više puta odbacio optužbe da planira invaziju na Ukrajinu te ponavlja da je raspoređivanje vojnika na granici s Ukrajinom isključivo obrambene naravi.

Štoviše, Rusija strahuje od ukrajinskih namjera i traži jamstva da Kijev neće posegnuti za silom da vrati teritorij koji je pod kontrolom proruskih separatista.



No, Moskva sve više diže glas zbog zapadne vojne pomoći Ukrajini te poručuje da želi imati “dobre, predvidljive odnose sa SAD-om”.

“Rusija ne namjerava nikoga napasti, ali gajimo određene zabrinutosti i imamo vlastite crvene linije”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Dvojica lidera ulaze u pregovore s oskudnim prostorom za postizanje kompromisa, piše Reuters.

Putin će tražiti pravno obvezujuća sigurnosna jamstva da se NATO više neće širiti na istok niti razmještati svoje oružje blizu ruskog teritorija, uključujući u Ukrajini.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI