O SLUČAJU KOJI JE POTRESAO HRVATSKU JAVIO SE I TOMAŠEVIĆ! Grad Zagreb izrazio žaljenje i suosjećanje: ‘To predstavlja kršenje ljudskih prava’

Foto: Nera Simic/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević reagirao je u ime Grada Zagreba na slučaj trudnice Mirele Čavajde, čija je priča potresla Hrvatsku.

Izrazio je žaljenje i duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla gospođa Mirela Čavajda i njena obitelj.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Slučaj gđe. Čavajde, kojoj je onemogućen pristup prekidu trudnoće u Hrvatskoj, predstavlja primjer diskriminacije žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, no također i na zdravstvenu skrb”.

“Zakon kaže da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, te također i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije. U ovom je slučaju komisija Kliničke bolnice Sveti Duh potvrdila da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće”, stoji dalje u priopćenju.



“U Hrvatskoj čak 60% ginekologa i ginekologinja ima priziv savjesti, za razliku od samo 3% njihovih slovenskih kolegica i kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki primoran zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku.

Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje”, smatra zagrebačka gradska vlast.

Uzimajući u obzir da je jedna od navedenih klinika dio Kliničke bolnice Sveti Duh kojoj je osnivač Grad Zagreb, istaknuli su da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti.

“Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica Bolnice započela je razgovore sa svim uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti. Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom”, poručili su iz Grada

Facebook Comments

Loading...
DIJELI