O SUMNJIVIM ISPLATAMA IZ MILANOVIĆEVA UREDA OGLASIO SE I SDP: Tražimo istragu DORH-a!

Luka Stanzl/PIXSELL

Navodi se da u ovom trenutku ne misle da podmetanje dolazi od političkih protivnika i smatraju da bi Državno odvjetništvo trebalo pokrenuti žurnu istragu ovog slučaja.

Na nalaz Državne revizije o radu Vlade u 2015., posljednjoj godini mandata Zorana Milanovića koji je otkrio da je trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu – isplaćeno oko 500 inozemnih dnevnica u iznosu od 300 tisuća kuna, a za koje nema dokumenata koji bi potvrdili da su i bili na putu, reagirao je i SDP, javlja HRT.

Prema onome što je do sada poznato iz nalaza Državne revizije o radu Vlade u 2015. godini, kad je riječ o dijelu koji se odnosi na putne naloge za troje savjetnika u Vladi, dovoljno je indicija da je riječ o krivotvorenju i prijevari. Ne bi trebalo biti teško utvrditi tko je odgovoran za to. Čudi nas što Oreškovićeva Vlada nije utvrdila o čemu se radi jer su im ti podaci bili poznati, stoji u priopćenju iz te stranke.

Navodi se da u ovom trenutku ne misle da podmetanje dolazi od političkih protivnika i smatraju da bi Državno odvjetništvo trebalo pokrenuti žurnu istragu ovog slučaja.

Podsjetimo, Državna revizija u uredu bivšeg premijera Zorana Milanovića otkrila je sumnjive isplate. Prema nalazu za 2015. godinu iz ureda bivšeg premijera trojici njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je 307. 785 kuna za inozemne dnevnice.

Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno. Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160. Ispada da je svaki na službenom putu boravio gotovo pola godine. Zanimljivo je da su sva putovanja trajala između 9 i 12 dana.

Revizija spominje posebnog savjetnika za kulturu, a tada je to bio Slavko Goldstein. Danas u čudu čita nalaz državne revizije i podsjeća da je radio volonterski, a izvan Hrvatske nije ni putovao. “Niti 2015. niti bilo koje druge godine, a bio sam 4 godine savjetnik, nikad nisam putovao u inozemstvo. Nikad nisam dobio dnevnice nikakove niti za inozemstvo niti za zemlju”, kaže Goldstein.

I posebni savjetnik za znanost Neven Budak tvrdi isto. Putovao je u inozemstvo samo jednom, ali 2014. i za svoj rad, kaže – nije uzeo ni lipe. “To je vrlo jednostavno ustanoviti. Tko god treba može dobiti uvid u moj tekući i žiro-račun”, dodaje Budak.

Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji predstojnik premijerova Ureda Tomislav Saucha, koji tvrdi da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima. “Ovdje se radi o gruboj pogrešci, ili o podmetanju, ili o teškom kaznenom djelu”, kazao je Saucha. U ponedjeljak će, najavljuje, sve prijaviti DORH-u. Smatra da će krivca lako pronaći jer se novac mogao izdati na ruke, ali onaj tko ga je preuzeo – morao je potpisati priznanicu. Inzistirat će na tome da se i njegov potpis grafološki vještači jer želi sačuvati čist obraz.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI