OBEĆANO – UČINJENO: Trump pozvao kamere i prvog dana mandata potpisao ukaz protiv Obamacarea!

screenshot/YouTube

Koja će biti alternativa tom zakonu za Trumpove vlasti, zasad je nepoznato. Republikanci navode da imaju "mnogo ideja" o tome kako zamijeniti postojeći zakon

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je, čim je u petak ušao u Bijelu kuću, ukaz protiv zakona o zdravstvenom osiguranju Obamacare, najupečatljivijae reforme donesene tijekom mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. Tijekom svoje je kampanje i obećao da će ga ukinuti. Trump je u predsjednički ured stigao prije tradicionalnih balova organiziranih njemu u čast, želeći odaslati  jasnu poruku svojem biračkom tijelu.

Zakon se ne može ukinuti jednim potpisom, već o tome mora još glasovati i Kongres. No, većinu u njemu čine republikanci. Sam potpredsjednik Mike Pence najavio je nedavno da će ukidanje zakona o zdravstvenoj skrbi biti prvi prioritet Donalda Trumpa. Obećano, učinjeno.

Trump i njegovi republikanci koji sada kontroliraju oba doma Kongresa mogli bi izazvati kaos na tržištu zdravstva ukidanjem Zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju, odnosno Obamacarea, za koji Trump smatra da “ne funkcionira, a nije ni dostupan”, dok je dosadašnja administracija tvrdila da je njime zdravstveno osiguranje prošireno na 20 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali.

Koja će biti alternativa tom zakonu za Trumpove vlasti, zasad je nepoznato. Republikanci navode da imaju “mnogo ideja” o tome kako zamijeniti postojeći zakon.



>>> TRUMP POVUKAO PRVE POTEZE KAO PREDSJEDNIK I OBEĆAO: ‘Islamski ću radikalizam izbrisati s lica zemlje!’

“Bijesni pas” ministar obrane 

Američki gornji dom parlamenta Senat velikom je većinom u petak potvrdio umirovljenog mornaričkog generala Jamesa Mattisa (66) za novog američkog ministra obrane. Dobio je 98 glasova potpore od 100 senatora. Za potvrdu mu je bila potrebna obična većina.

Njegovo imenovanje predstavlja presedan jer je riječ o bivšem generalu oružanih snaga, koje broje 1,9 milijun pripadnika aktivnog i pričuvnog sastava, koji postaje visoki civilni dužnosnik.

>>> ‘BIJESNI PAS’ POSTAO ŠEF PENTAGONA! ‘Vraški je zabavno pucati po momcima koji tjeraju žene da nose veo’

John Kelly drugi je ministar u Trumpovoj administraciji kojeg je potvrdio američki Senat velikom većinom u petak. I on je umirovljeni mornarički general, a bit će ministar domovinske sigurnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI