Obersnel: ‘Neprihvatljivo je da se manipulira istinom o Istanbulskoj konvenciji’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Građanska inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' optužila je u petak riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da im je zabranio prikupljanje potpisa za referendum

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je u pismu Građanskoj  inicijativi „Istina o Istanbulskoj“ objasnio da je njihov zahtjev za postavljanje štandova radi prikupljanja potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije odbijen zato što je za Rijeku neprihvatljivo da se manipulira istinom o ratificiranoj konvenciji koja, ističe, omogućuje uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite žrtava nasilja u obitelji.

Obersnel je pismo uputio Centru za prirodno planiranje obitelji, preko kojeg je Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ zatražila od Grada Rijeke lokacije za postavljanje štandova, a iz gradske uprave ono je upućeno medijima

Građanska inicijativa ‘Istina o Istanbulskoj’, u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na zatraženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu i širili, ni na čemu utemeljena, predviđanja o ugrozi hrvatskog društva ovim dokumentom“, naglasio je gradonačelnik. Istaknuo je da ne odobrava da se takvo što događa u gradu koji vodi.

Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava“, naveo je.

Ako na moje pismo namjeravate odgovoriti tezom da onemogućavam građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, moj odgovor je da se o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati“, zaključio je Vojko Obersnel.



Istanbulska konvencija je dokument koji štiti žene od svih oblika nasilja te u cilju ima sprječavati, progoniti i ukloniti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Ova Konvencija pridonosi suzbijanju svih oblika diskriminacije žena i promiče punu ravnopravnost žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena, a ujedno ima svrhu stvaranja sveobuhvatnog okvira, politika i mjera za zaštitu i pomoć svim žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“, piše Obersnel. Konvencija ima karakter međunarodnog dokumenta, odluku o njenoj ratifikaciji donio je Hrvatski sabor i tom odlukom je Hrvatska stala uz bok niz zemalja s kojima dijelimo ne samo pripadnost europskom kulturno-društvenom miljeu nego i očitu usmjerenost prema nužnosti zaštite žena i djece od svih oblika obiteljskog nasilja.

Stoga je posve nejasno s kojim ciljem tražite otkazivanje Istanbulske konvencije. Vaše motive zahtjeva za otkazivanjem ovog dokumenta mogu tumačiti jedino u svjetlu vaše želje za daljnjim toleriranjem nasilja nad ženama i djecom. Za Rijeku je to posve neprihvatljivo“, poručuje Obersnel.

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” optužila je u petak riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da im je zabranio prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, požalili su se na visoke cijene zakupa mjesta za prikupljanje potpisa, zbog čega su pozvali simpatizere da im pomognu svojim uplatama.

Imamo hitnu situaciju na području grada Rijeke gdje je gradonačelnik Obersnel prisvojio prerogative i zakonodavne ustavne vlasti, zabranio je prikupljanje potpisa naše inicijative za otkazivanje Istanbulske konvencije na području grada Rijeke, što je nedopustivo i skandalozno”, kazao je na konferenciji za novinare Željko Sačić u ime organizacijskog odbora inicijative za prikupljanje potpisa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI