OBILJEŽAVAMO DAN NEOVISNOSTI: Kako je Hrvatska proglasila neovisnost 1991.

screenshot

U Hrvatskoj je 8. listopad neradni dan islavi se od godine 2001., kada je uveden na inicijativu Ive Škrabala. Istodobno tadašnja vlada je promijenila datum obilježavanja Dana državnosti sa 30. svibnja na 25. lipnja, što je dovelo dovelo do zbrke s datumima. Valja napomenuti i da je sadašnji Dan neovisnosti u najmanju ruku dvojben, jer je toga dana samo potvrđena odluka donesena dana 25. lipnja.

Sabor Republike Hrvatske donio je Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, i tako je Hrvatska postala neovisna država, dana 8. listopada 1991. baš u vrijeme žestoskih napada JNA i pobunjenih Srba diljem zemlje. Ta saborska sjednica održana je u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici, jer je postojala opasnost od zračnog napada na sabornicu na Trgu sv. Marka. Naime, dan ranije raketirani su Banski dvori, a u napadu je bila oštećena i sama sabornica.

Dana 25. lipnja, Sabor je donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenosti i samostalosti Republike Hrvatske (zato se taj dan slavi kao Dan državnosti). Međutim, na te je odluke 7. srpnja prihvaćen tromjesečni moratorij posredovanjem Europske zajednice, takozvanom Brijunskom deklaracijom. Kada su istekla tri mjeseca, više nije bilo potrebe za odgađanjem proglašenja neovisnosti, pa je ona na današnji dan i proglašena. Sabor je time odrekao legitimitet svim tijelima dotadašnje SFRJ, i odrekao valjanost svim pravnim aktima bilo kojih tijela koja su nastupala u ime bivše federacije.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI