OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA MASAKRA U VOĆINU: Sjećanje na 47 mještana i troje zarobljenih branitelja

U Voćinu nedaleko od Slatine u ponedjeljak je obilježena 30. godišnjica bestijalnog mučenja i ubojstva 47 mještana i trojice zarobljenih branitelja. To su učinile srpske paravojne postrojbe povlačeći se pred hrvatskim braniteljima.

Na komemoraciji u središtu sela o tim je danima govorio ratni zapovjednik 136. brigade Hrvatske vojske iz Slatine, umirovljeni stožerni brigadir Josip Černi. On je prvi ušao na mjesto tragedije.

“Hrabro srce slatinskih branitelja uz pomoć postrojba iz Požege, Orahovice, Virovitice, Grubišnog Polja, Daruvara, Lipika i Pakraca, sjedinjeni u oslobađanju papučkoga gorja i psunjskog prostora, poklonili su ovom kraju mir. Bili smo ponosni, ali i tužni zbog stravičnog prizora masakriranih ljudi. Teško je bilo vidjeti zapovjednike i vojnike koji su ovdje izgubili svoje najmilije”, rekao je Černi.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i njegov savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković istaknuo je da je taj zločin jedan od dokaza kako velikosrpska agresija nije imala za cilj samo stvaranje Velike Srbije, nego sve hrvatsko stanovništvo otjerati sa svojeg ognjišta i zločinački ga likvidirati.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić podsjetio je kako je riječ o jednom od najokrutnijih zločina u Domovinskom ratu jer je neprijatelj nakon mučenja klao, ubijao i žive palio civile među kojima je najmlađem bilo 19 godina, a najstarijemu 84 godine.Izaslanik premijera Andreja Plenković, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je kako je stratište u Voćinu jedno od najvećih u Hrvatskoj.

Inače, prema optužnici koja je 2016. podignuta protiv 29 pripadnika paravojnih formacija pobunjenoga srpskog stanovništva, žrtve su bile surovo i bestijalno zlostavljane te ubijene hitcima iz vatrenog oružja, a neke su ubijene udaranjem čeličnim lancima, zabadanjem čavala u prsni koš, udarcima sjekirom u glavu. Neke su žrtve zaklane i nakon toga zapaljene.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI