Obitelj Mišetić – kraljevi korupcije ili sukoba interesa?

Robert Anic/PIXSELL

Na vrhu Plenkovićevog stabla na Markovom trgu, kad je riječ o sukobu interesa, visi glavni šećer u liku i djelu Tene Mišetić, zamjenice predstojnika Ureda premijera

Sredinom prosinca 2016. godine saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević prijavio je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa Republike Hrvatske, na čijem je čelu Dalija Orešković, zamjenicu predstojnika Ureda premijera RH Tenu Mišetić. Međutim, kako stvari stoje, navedena prijava saborskog zastupnika tek je vrh sante leda kada je u pitanju obitelj Mišetić. Da podsjetimo, sukob interesa je predvorje korupcije.

Plenković kao lutka na koncu

Na civilizirano pitanje novinara RTL-a o skandalu vezanom za zamjenicu predstojnika Ureda premijera, Andrej Plenković je zamuckujući odgovorio kako se u ovom konkretnom slučaju ne radi o nikakvom sukobu interesa i da ga on osobno ne vidi. S kojom dioptrijom premijer Plenković promatra hrvatsku javnost bilo je jasno u predvečerje Badnjaka kada je u vrijeme kada se cijela nacija okuplja oko stola i večere uoči najvažnijeg katoličkog blagdana servirao hladno vijest o gubitku međunarodne arbitraže s MOL-om. Pritom je uz sebe postrojio pola Vlade kako bi dojam bio jači, a posebnu pozornost tom prilikom privukla je ministrica Martina Dalić, okićena dugom bisernom perlom na tragu seksipilne Sylvie Kristel iz filma Emmanuelle.

Mama u Upravi HT-a, tata u NO-u

Prema Glavaševićevoj prijavi, majka zamjenice predstojnika Ureda premijera, gospođa Ariana Bazala Mišetić visoko je pozicionirana u hijerarhiji HT. Preciznije, članica je Uprave HT-a. HT je u njemačkom vlasništvu, a prijava se odnosila na mogući budući posao ugradnje optičke infrastrukture u Hrvatskoj. Navedeni projekt izgradnje širokopojasnog intreneta bio je tema sastanka Andrej Plenković – Angela Merkel za vrijeme posljednjeg službenog puta hrvatskog premijera Berlinu.



Prije dolaska u HT na mjesto članice Uprave Ariana Bazala Mišetić bila je voditeljica odjela marketinga i pretplate HRT-a. Neslužbeni izvori iz akademske zajednice navode kako je pokojni otac Ariane Bazala Mišetić, prof. dr. Albert Bazala, bio jedan od utemeljitelja masona u Hrvatskoj.

Osim majke i otac zamjenice predstojnika Ureda premijera sjedi u Nadzornom odboru HT-a. Osim toga, ima vrlo zanimljiv pedigre kada je sukob interesa u pitanju. Čak štoviše, moglo bi ga se uvrstiti u školske udžbenike kao posebno poglavlje na temu korupcije i sukoba interesa. Naime, Ivica Mišetić kao nekadašnji direktor hrvatske zrakoplovne tvrtke Croatia Airlines u isto vrijeme obnašao je dužnost direktora u Buzinu i sjedio u Nadzornom odboru njemačke aviokompanije Lufthansa. Smijenjen je tek nakon medijskih napisa, ali nikada nije sankcioniran. Iako u DDZ-u, zaštitu je potražio u sjeni SDP-ove Tedeschijeve Atlantic Grupe, kao tajnik kompanije od koje je na temelju suspektnog ugovora dugi niz godina, točnije od 2004. godine nadalje, kupovao sendviče „montana“ za putnike Croatia Airlinesa. O kolikoj količini sendviča se radi bilo bi najbolje da progovore službeni podaci cateringa iz domaće zrakoplovne kompanije. Ali, nema sumnje, radi se o desecima milijuna komada koje su putnici na letovima Crroatia Airlinesa na silu prožvakali po izboru magistra Ivice Mišetića. Da čovjek neobično voli nadzorne odbore govori i podatak kako je gospodin Mišetić dugi niz godina sjedio u NO-u Jadrankamena Bruna Orešara. Kako je ta kriminalna privatizacijska priča u Pučišćima na otoku Braču završila najbolje svjedoče napisi iz crnih kronika hrvatskih medija.

Kćerka Mišetić – šećer dolazi na kraju

Stara narodna izreka kaže „Zucker kommt zuletzt“. Na vrhu Plenkovićevog stabla na Markovom trgu, kada je u pitanju sukob interesa, visi glavni šećer u liku i djelu zamjenice predstojnika Ureda premijera Tene Mišetić. Prorežimska medijska mašinerija uzdigla ju je u najmanju ruku kao akademsku građanku kao da je završila studij poput onoga u Oxfordu ili na Yaleu, iako je tek proizvod HDZ-ove večernje škole na čijem je čelu Đuro Njavro. Da podsjetimo, škole odnosno tzv. visoka učilišta poput Njavrinog, uglavnom služe za upis imućnijih srednjoškolskih kadrova koji se nisu uspjeli upisati na redovni studij zbog svog „krhkog“ znanja. Kada se uzme u obzir mogućnost da takve osobe plitkog znanja uopće primirišu državnu dokumentaciju ili, ne daj Bože, kroje politiku buduće privatizacije i otkupa INA-e ili HEP-a, moramo se zapitati da li Plenkovićeva vlada funkcionira na zasadama poznate korupcijske maksime njegova učitelja Mate Granića – „Pola tebi, pola meni, pola Bagi“, a s kojim se premijer, vjerovali ili ne, telefonski čuje nekoliko puta na dan. Sve u svemu, na kraju možemo zaključiti kako u danima koji slijede Dalija Orešković ima pune ruke posla u slaganju mutnog puzzla cijele obitelji Mišetić. S druge pak strane, treba vidjeti hoće li se sindikalisti HEP-a uspjeti oduprijeti nasrtaju Plekovića u najavljenom šopingu kako bi u konačnici igračku od INA-e ponovno dao starim manipulatorima i provjerenim dečkima poput Mateše, kako bi se ponovo igrali za svoj račun ali na grbači cijele nacije. A i Tedeschi nestrpljivo cupka pred ulaznim vratima Podravke…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI