Objavljen poziv za pomoć u sanaciji nakon potresa, prijave od 10. lipnja

Screenshot

Ministarstvo graditeljstva objavilo je javni poziv za privremenu i nužnu zaštitu i popravak zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a prijave će se primati putem sustava e-Građani od 10. lipnja do 31. prosinca ove godine.

Štetu mogu prijaviti vlasnici i suvlasnici zgrada. U njihovo ime prijavu mogu podnijeti upravitelji zgrada, predstavnici suvlasnika za višestambene i poslovno-stambene zgrade, vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća.

Podsjetimo, Vlada je donijela je odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije zgrada i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom.

Radi se o pomoći do 20 tisuća kuna za svako kućanstvo, a taj iznos namijenjen je za pomoć za hitne financiranje sanacije dimnjaka, kao i za popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržanja opasnih dijelova zgrade koji su mogli, odnosno koji mogu, ugroziti život ili zdravlje ljudi.

Iz Ministarstva graditeljstva osigurat će se 12 tisuća kuna po kućanstvu za spomenute sanacije, dok će se ostatak osigurati u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će sufinancirati nove kondenzacijske bojlere s 80 posto od ukupnog iznosa, odnosno do iznosa od osam tisuća kuna. Za kupnju bojlera poziv raspisuje Fond.



“Pomoći ćemo svakom kućanstvu s iznosom do 20 tisuća kuna, ali to je samo početak jer mnogi domovi pretrpjeli su značajno veća oštećenja. Čeka nas kompletna, dugotrajna i temeljita obnova Zagreba, a s ovim hitnim mjerama idemo kako bismo pomogli ljudima da imaju toplu vodu, a i grijanje”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI