OBJAVLJENE UPUTE GLASAČIMA: Evo što će se dogoditi ako na biračko mjesto dođete bez maske na licu!

Photo: Zeljko Matic/VLM

Državno izborno povjerenstvo objavilo je upute oko organizacije glasanja na izborni dan.

Upute se odnose na uređenja biračkih mjesta, organizacije izbora, ponašanja birača i članova biračkih odbora, osiguranje glasovanja osobama koje ne mogu doći na biračko mjesto.

Oni u samoizolaciji neka se do četvrtka jave svojim izbornim povjerenstvima da bi se ta informacija mogla na vrijeme proslijediti i da birački odbori mogu napraviti plan glasovanja u nedjelju.

O uređenju biračkih mjesta – izborna povjerenstva vode brigu da su biračka mjesta oprana i dezinficirana. Svi članovi biračkih odbora imat će maske, preporuka je da imaju rukavice.

Rukavice su obvezne kod člana biračkog odbora koji identificira birače prilikom dolaska na biračko mjesto.



Predsjednici biračkih odbora će osigurati da odmah na ulazu na biračko mjesto bude dezinficijens.

Glasačke kutije i parvani moraju biti na razmaku od metar i pol. Ako ima više paravana, ti birači moraju biti na udaljenosti od metar i pol.

Glasačka kutija od članova biračkog odbora mora biti udaljena metar i pol.

Glasanje izvan biračkog mjesta

Birački koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu pristupiti na biračko mjesto – članovi biračkih odbora doći će do njihovih domova.

Glasanje takvim biračima će se odvijati pred vratima stana birača. Moraju imati maske, a članovi biračkih odbora i maske i rukavice i dezinficijens.

Ako ne mogu izaći ispred svog stana, onda će član biračkog odbora imati nazuvke na cipelama.

Osobe u samoizolaciji će glasati ispred svog stana, imat će maske na licu.

Kod zatvaranja biračkog mjesta, predsjednik i zamjenici će voditi računa o tome da se prije istresanja glasačkih listića sve radne površine dezinficiraju, a onda se istresaju listići.

Promatrači moraju biti na udaljenosti od dva metra. Maske su obvezne, rukavice se preporučaju.

Preporuke i obveze namijenjene biračkom tijelu

Preporuke za birače: da ujutro izmjere temperaturu, ako je preko 37,2, ako imaju respiratorne simptome, moraju se javiti liječniu, ne smiju pristupiti biračkom mjestu, kao ni oni koji moraju u samoizolaciju.

Druga je preporuka da nose maske, a posebna je preporuka za one koji predstavljaju veći rizik.

Radi se o preporuci, ako birači dođu glasati bez maske, mogu ostvariti svoje pravo.

Ako nosi masku, morat će ju nakratko skinuti prilikom identifikacije.

Obveze birača: dezinficirati ruke, stalno paziti da bude na socijalnoj distanci od 1,5 metra od ostalih osoba, ulaze jedan po jedan na biračko mjesto, ako čekaju poželjno je da su na otvorenom prostoru. Istovremeno u prostoriji može biti onoliko birača koliko je kutija za glasovanje.

Preporuka je da sa sobom ponesu svoju kemijsku olovku, ako je ne budu imali moći će glasovati s kemijskom koja bude na glasačkom mjestu.

Promatrači su također dužni dezinficirati ruke prilikom dolaska, biti udaljeni 1,5 m od drugih osoba, moraju nositi maske, a rukavice samo ako imaju oštećenja na rukama.

Ostale osobe prisutne na biračkom mjestu – mediji ili osobe u pratnji birača – dužni su dezinficirati ruke, paziti na razmak od 1,5 m, a preporuča se nošenje maski i rukavica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI