OBJAVLJENI DETALJI NOVE RUNDE PREGOVORA! Ukrajinci izašli na ulice u okupiranim gradovima, uzvikuju Herson je Ukrajina

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 25. dan. Ruska vojska “steže obruč” oko Mariupolja, izveden je i teški raketni napad na Mikolajiv.Mariupolj je opkoljen sa svih strana. Smatra se da je samo pitanje vremena kada će pasti. To će omogućiti Rusiji da poveže Krim sa samoproglašenim republikama.

Ruska vojska od početka rata pogodila je više od 500 obrazovnih institucija: sveučilišta, škole, vrtiće, istraživačke ustanove. Dio je to njihovog namjernog uništavanja civilne infrastrukture topničkom vatrom i udarima zrakoplovstva”, rekli su u ukrajinskom Ministarstvu obrazovanja i znanosti.

‘Onemogućujući humanitarnu pomoć brojnim gradovima i mjestima diljem Ukrajine držeći ih bez struje i vode u blokadi, Rusi ih zapravo pretvaraju u koncentracijske logore”, kažu iz Human Rights Watcha.

Delegacije Rusije i Ukrajine nastavit će pregovore 21. ožujka, objavio je list Ukrajinska pravda.

List je citirao Davida Arahamiju, šefa poslaničke grupe vladajuće stranke Sluga naroda u parlamentu, koji je rekao da se razgovori vode svakodnevno, prenio je TASS.



Na društvenim su se mrežama počele dijeliti snimke i fotografije prosvjeda koji se održavaju u Hersonu, Kahovki i Berdjansku, gradovima koji su pod kontrolom Rusa. Radi se o mirnim prosvjedima, no na nekim mjestima je navodno ipak došlo do sukoba s ruskim vojnicima, prenosi BBC.

U jednom videu, koji je podijelila Ukrajinska Pravda, gomila maše zastavama na trgu u Hersonu i viče: “Herson je Ukrajina!”

Papa Franjo je, nastavljajući implicitno kritizirati Rusiju, u nedjelju nazvao sukob u Ukrajini neopravdanim i “besmislenim masakrom” te je pozvao čelnike da zaustave “taj gnusni rat”.

“Silovita agresija na Ukrajinu nažalost ne jenjava”, rekao je pred oko 30.000 okupljenih na Trgu svetoga Petra u svome tjednom nedjeljnom obraćanju vjernicima i blagoslovu.

“To je besmisleni masakr u kojemu se svakodnevno ponavljaju pokolji i zvjerstva”, rekao je Franjo u svojoj posljednjoj oštroj osudi rata, izbjegavajući i dalje Rusiju spominjati imenom.

“Za to nema opravdanja“, kazao je Sveti Otac.

Moskva tvrdi da je akcija koju je pokrenula 24. veljače “specijalna vojna operacija” osmišljena tako da se ukrajinski teritorij ne okupira, već da se demilitarizira i ‘očisti’ od opasnih nacionalista.

Franjo je takve ruske izjave već ranije odbacio.

“Preklinjem sve sudionike međunarodne zajednice da se istinski posvete zaustavljanju ovoga gnusnog rata”, rekao je Papa, nakon čega su mu okupljeni vjernici glasno zapljeskali.

“Čak i ovaj tjedan projektili i bombe pogađaju civile, starije osobe, djecu i trudne majke”, rekao je Sveti Otac.

Rusija i dalje negira da cilja civile.

Franjo je govorio i o svome posjetu rimskoj bolnici u subotu u kojoj se liječe djeca ranjena u sukobima u Ukrajini.

“Jedno je dijete izgubilo ruku, a drugi je imao ozljedu glave”, rekao je Papa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI