Objavljeni podaci tko zarađuje najviše u Hrvatskoj

publicdomainpicture

Podaci državne statistike pokazuju da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj u listopadu iznosila 6.281 kunu, što je nominalno 1,4 posto više nego u rujnu, te 4,4 posto više nego u listopadu prošle godine.

Realni rast neto plaća, umanjen za inflaciju, bio je nešto manji, no potvrđuje obrazac rasta primanja zaposlenih. Tako su neto plaće u listopadu realno bile veće 0,8 posto u odnosu na rujan, dok su na godišnjoj razini porasle 2,8 posto, pokazuju podaci DZS-a, piše Jutarnji list.

Bruto plaće također bilježe rast.  Prema podacima, prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u listopadu je, iznosila je 8.495 kuna, što je nominalno 1,6 posto više u odnosu na rujan, a realno jedan posto više.

U usporedbi s listopadom prošle godine, prosječna bruto plaća u listopadu je bila nominalno 5,1, a realno 3,4 posto viša. DZS je objavio i medijalnu plaću za listopad, koja je iznosila 5.172 kune u neto iznosu, odnosno 7.143 kune u bruto iznosu.

Prema djelatnostima, najveće prosječne neto plaće u listopadu imali su zaposleni u djelatnosti zračnog prijevoza, 11.226 kuna u neto, odnosno 16.448 kuna u bruto iznosu. U kožarskoj industriji imali su najnižu prosječnu plaću u bruto iznosu, samo 5.069 kuna dok su u neto iznosu na dnu ljestvice po iznosu plaća bili zaposleni u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima. ostalim, ulaze Njihova prosječna neto plaća u listopadu iznosila 4.126 kuna, a u te djelatnosti spadaju i kućanski poslovi.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI