OBOLJELI STE OD COVIDA-19, ALI IMATE BLAGE SIMPTOME? Možda više nećete morati u sedmodnevnu izolaciju, evo što se priprema

Pixabay

Dok Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) s jedne strane uvodi nove preporuke za cijepljenje četvrom dozom cjepiva, s druge strane razmišljaju o tome da se ukine izolacija oboljelima od Covida-19. To bi vrijedilo, kako se doznaje, za one koji imaju blage simptome. Ipak, oni bi imali obvezu nositi FFP2 masku prilikom izlaska iz kuće.

Tako oboljeli od koronavirusa više neće morati biti u sedmodnevnoj izolaciji već će se moći slobodno kretati, ali samo uz nošenje spomenute maske.

Navodno je taj prijedlog HZJZ-a već upućen voditeljima službi za epidemiologiju 21 zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj.

“Da, razmišljamo o tome, ali još nismo donijeli odluku, nego je to još predmet rasprava. Visoki udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih govori nam da velik broj zaraženih hoda okolo. Mnogi se ljudi testiraju kućnim testom pa ako imaju blage simptome, idu van. Ako bismo im rekli da više ne moraju u izolaciju nego da mogu slobodno hodati s FFP2 maskom, nadamo se da bi to mnogi poštovali”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić za Jutarnji list.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI