OBRAČUN ZA DESNICU! Plenković u novim problemima: Sve je palo u vodu! Ne radi se samo o Škori

Foto: Cropix

Tradicionalna HDZ-ova utvrda, za  to je donedavno slovila deveta izborna jedinica, u kojoj se vladajuća stranka susreće s nizom ozbiljnih problema. Naime, nakon teniskog turnira u Zadru posve je jasno da sva nadanja za spas turističke sezone padaju u vodu.

Dobar dio javnosti krivca za to pronalazi u HDZ-u pa i premijeru Plenkoviću koji se odbija samoizolirati premda se u Zadru susretao sa zaraženim Đokovićem. Ugrožena turistička sezona svakako bi se mogla osjetiti i na rezultatima izubora u ovoj jedinici koja obuhvaća Liku, sjevernu Dalmaciju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije.

No, i bez novog vala korone, situacija je po HDZ ovdje neizvjesna budući da će se najžešče borbe voditi na desnici, i to između vladajuće stranke, Škorina Domovinskog pokreta i Mosta.

Prošli izbori u ovoj su jedinici HDZ-u donijeli osam mandata, što je skoro 50 posto glasova, međutim, sada im s desnice prijeti Škorin partner Hrvoje Zekanović, ali i renomirana novinarka Karolina Vidović Krišto dok mostovci u utrku ulaze sa svojim popularnim bombarderom Mirom Buljem, koji za svoj mandat ne bi trebao strahovati budući da se ionako radi o najaktivnijem saborskom zastupniku. Prošli izbori po HDZ-u su bili manje opasni i time što su na listi imali kapitalca Miru Kovača koji je s 12.751 preferencijalnim glasom sa šeste pozicije na listi došao na prvu. Međutim, poznato je da je Kovač na unutarstranačkim izborima u HDZ-u bio Plenkovićev oponent pa shodno tome, šef Vlade ne želi riskirati dajući mu šanse da se ponovno nametne kao pojedinac kojemu za rukom polazi osvajanje preferencijalnih glasova. Zato mu je pokazujući širinu dao posljednju poziciju u šestoj izbornoj jedinici, u kojoj ima znatno manje šanse za prolaz.

S Plenkovićem više ne surađuje niti Darko Milanović, a umjesto prošle nositeljice liste Branke Juričev Martinčev sada se na toj poziciji našao Ivan Malenica, mladi i neprepoznatljivi ministar uprave. Visoko na listi je Plenkovićev kadar Grozdana Perić, ali i Ante Sanader koji je uz ostalo imao jednu og ključnih uloga u sastavljanju liste. Tu je i kontroverzni vladar zadarskog kraja Božidar Kalmeta na posljednoj poziciji u ovoj jedinici.



U ovoj se jedinici zato odbio naći Restartov Ranko Ostojić koji je na prošlim izborima bio nositelj liste u ovoj jedinici. Sada je pak Bernardiću koji ga je kanio staviti na sedmo mjesto dao odbijenicu. Na izborima neće sudjelovati niti prvi čovjek šibensko-kninskog SDP-a Josip Šupe, dok je ulogu nositelja liste preuzeo Franko Vidović. Sabornici se mogu nadati i Renata Sabljar Dračevac, Matko Kuzmanić i Maja Sporiš, uglavnom Bernardićevi kadrovi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI