OBRADOVIĆ O DOLASKU MACRONA: ‘Potencijal francuskog gospodarstva je ogroman i Hrvatska ga mora iskoristiti’

Screenshot HRT

Direktorica Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore (HGK) Ines Obradović komentirala je nadolazeći posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Sve institucije u RH koje pružaju potporu hrvatskom gospodarstvu trebaju staviti intenzitet na to tržište, pružiti svu moguću podršku hrvatskim tvrtkama. HGK je za to spreman, mi to činimo, imamo odličnu suradnju s najznačajnijim gospodarskim institucijama u Francuskoj”, rekla je Obradović.

Odgovarajući na pitanje zašto je trgovinska razmjena između Hrvatske i Francuske relativno skromna, Obradović je rekla da su hrvatski izvoznici tradicionalno orijentirani na zemlje u regiji.

“Međutim, potencijal francuskog gospodarstva je ogroman i Hrvatska ga mora iskoristiti. Do sada nismo ostvarili potencijal”, rekla je Obradović.

Dodala je kako naš izvoz lagano, ali konstantno raste, te da je Hrvatska privukla određene investicije iz Francuske u iznosu od milijardu eura, istaknuvši da je ta zemlja deveti najznačajniji ulagač u RH.



Govoreći o potpisivanju ugovora o strateškom partnerstvu, Obradović je rekla da potencijal posebno vidi u području energetike, obnovljivih izvora energije, zelene digitalne tranzicije, ICT-u, metaloprerađivačkoj industriji i sektoru plastike, odnosno proizvodnje komponenti za automobilsku i avioindustriju u Francuskoj.

“Isto tako, vidimo budućnost u zajedničkim projektima hrvatskih i francuskih tvrtki”, rekla je Obradović, istaknuvši kao pozitivan primjer tvrtke Končar, koja je sa svojim partnerom u Francuskoj dobila posao obnove hidroelektrane.

Obradović je također izrazila uvjerenje da će ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen izuzetno pomoći hrvatskim izvoznicima.

“Svakako da će uvođenje eura olakšati poslovanje, uklonit će se taj valutni rizik, tvrtke će i svoje prihode i svoje obveze imati u istoj valuti. Isto tako, imat će pristup financijama, to jest kreditima po nižim kamatnim stopama kakve su u europodručju i na taj način moći će izvršavati daljnja ulaganja u proizvodnju, razvoj i istraživanje, a uz to će svakako Hrvatska postati i privlačnija za inozemne ulagače”, rekla je Obradović u središnjem Dnevniku HRT-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI