OBRAT U ODNOSU NEKADAŠNJIH RIVALA! Kosor stala na stranu Milanovića: ‘Vlada ga je trebala poslušati’

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Bivša premijerka Jadranka Kosor komentirala je uvođenje obveznih covid potvrda i ostale političke aktualnosti.

“Mjere kao da su preko koljena prelomljene. Ima puno nelogičnosti koje bi mogli analizirati. Različite informacije i dezinformacije koje su kolale, uvele su svojevrsnu nesigurnost među građane”, rekla je Kosor.

Kao bolje rješenje predlaže uvođenje izvanrednog stanja.


“Sad se pokazuje kako bi bilo dobro, važno, blagotvorno i vrlo korisno Vladi da se poslušalo predsjednika Milanovića i da se išlo u Hrvatski sabor i da se aktivirao članak 17. Ustava Hrvatske i da su se sve te moguće odluke ugradile u zakon dvotrećinskom većinom”, rekla je Kosor.

“Činjenica je da se ove odluke stožera i dalje mogu tretirati kao preporuke i samo kao preporuke i to dovodi onda do problema”, rekla je Kosor.Smatra da bi se predsjednik Milanović trebao koncentrirati na velike probleme u državi kojima smo svjedoci.

“Ne bi trebao poticati one koji ovu priliku iskorištavaju da bi se dočepali sitnih i jadnih bodova. Prikupljanje potpisa za referendum je potpuno nerealno. Predsjednik ima jedini pravi i ogroman legitimitet od milijun i sto tisuća glasova naspram 600.000 birača koji su glasali za HDZ. Ministar Banožić je dobio oko 1800 glasova”, ukazala je.

“On (Milanović) to želi gurati, no nema neku dorađenu strategiju da na neki način čini zlo ili da ruši Vladu. On reagira spontano, na mah od dana do dana. Činjenica je da ga je jako povrijedilo ovo s Burčulom i to da ministar obrane nastoji obezvrijediti njegovu funkciju Vrhovnog zapovjednika. Ali on reagira od slučaja do slučaja. Dobra je reakcija bila u slučaju Žalac i to da europski tužitelj tek preuzima i pokreće istragu. Situaciju s koronom treba primiriti da se vrate u parlament. Plenković to neće napraviti jer bi to značilo poraz. On nikada ništa ne čini za popravljanje nekih odluka jer smatra da bi to štetilo njegovom imidžu i činjenici da je davno rekao mogu što hoću i to nastoji na različitim poljima manifestirati. Međutim, ovaj put se radi o ljudskim životima. To je trebala biti tema sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost”, rekla je Kosor.

Komentirala je i zamrzavanje statusa Gabrijele Žalac u HDZ-u.

“Mislim da gospođa Žalac nije trebala biti ministrica kad se dokazalo da ne poštuje hrvatske zakone jer vožnja bez dozvole je nepoštivanje hrvatskih zakona, to ne smije nitko od nas, a kamoli netko tko vodi državu”, rekla je.

Plenković je nju sklonio nakon svega i u trenutku kad je uhićena i zatvorena na temelju naloga europskih tužitelja zbog osnovane sumnje da je učinila kaznena djela vezana uz europski novac, strašna optužba. On je izgovorio tako očaravajuće riječi da je to meni djelovalo tragikomično jer je pitanje zašto onda nije ostala. Ako je netko takav biser, onda ga se čuva. Radi se o nekom specijalnom odnosu o kojem ćemo možda tek ponešto čuti za par mjeseci, možda za koju godinu, a možda i nikada”, rekla je Kosor za Večernji list.

Upitana je i što misli o sudbini ministra Marija Banožića.

“To je više tužna situacija. Predsjednik ima ogroman legitimitet i Vrhovni je zapovjednik. Nikad nije bilo da se neki ministar toliko upinjao omalovažiti i oduzeti tu snagu nekoga tko je Vrhovni zapovjednik. Ministar obrane nema ni u stranci ni u javnosti niti bi okolo hodao s kanticama kerozina da nema potporu predsjednika Vlade. Predsjednik je rekao da će završiti kad Banožić ode i kad se Burčul vrati, no ja mislim da može završiti i zaokretom da se ništa ne dogodi. Dok god predsjednik bude zahtijevao da se Banožića smjeni, Plenković ga neće smijeniti. Moguće je da se to jednom ugasi i nastave surađivati. Tako je već bilo”, rekla je Kosor te dodala:

“Nevažan je Banožić, nevažan je bilo koji drugi ministar. U ringu su Plenković i Milanović. Milanović bi mogao prije popustiti. Plenković teško može podnijeti da postoji itko u državi tko mu relevantno prigovara i to vrlo često čini na krajnje grub način. No, moguće je da se jednog dana probudimo i da tog sukoba više nema.”
Facebook Comments

Loading...
DIJELI