OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA DIŽE PRAŠINU! Umirovljeni general smiruje strasti: ‘Ne dolazi u obzir velika postrojba’

Izvor: N1

Umirovljeni general Slavko Barić je gostujući u Newsroomu N1 televizije komentirao kako bi u praksi mogla izgledati obuka ukrajinskih vojnika, o kojoj će se odlučivati u Hrvatskom saboru. Barić je podsjetio da se već jednom dio obuke održavao na hrvatskim poligonima u misiji koju je organizirala Europska unija.

“No ovo je čisto pitanje normativno-pravnog uređenja sustava, ali isto tako pristupa obrambenoj politici i načinu na koji se donosi odluka i kako se jedna država odnosi prema određenim izazovima. Nažalost, očito je sve otišlo u sferu politike”, rekao je umirovljeni general, prenosi N1.

“Prije svega, oformljeno je zapovjedništvo koje je zaduženo organizirati i napraviti planove i program obuke ukrajinske vojske, a to se zapovjedništvo nalazi u Njemačkoj. Planovi su napravljeni, došlo je i do preraspodjele ukrajinskih vojnika u europske države gdje se iskazalo što se očekuje i koja vrsta obuke”, odgovorio je na pitanje što bi ukrajinski vojnici mogli naučiti u Hrvatskoj.

“Hrvatska je mala država s malim proračunom, malom vojskom, i ne dolazi u obzir nikakva velika postrojba, jačina bojne ili više, nego eventualno bi se radilo o određenom dijelu specijalističke obuke. To je čista stvar dogovora i mogućnosti, što vi kao država možete pružiti. To će se dogovoriti u okviru programa obučavanja EU-a”, kazao je Barić.

Ističe da je u trenutnoj situaciji teško govoriti o takvim oblicima obuke jer “očito je da ne postoji način da se donese politička odluka da se takva obuka započne i da se ona izvrši”.



“Vi morate pripremiti instruktore, postrojbe, časnike, dočasnike koji će raditi to, a očito vrijeme teče, a mi još ne znamo hoćemo li ili nećemo primiti ukrajinsku vojsku ovdje u Hrvatskoj”, zaključio je Barić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI