OD 2023. ZA ULAZAK U EU I HRVATSKU VRIJEDE NOVA PRAVILA: Stanovnici BiH podnosit će elektronski zahtjev koji će platiti sedam eura

Foto: Cropix

Za svaki ulazak u EU zbog uvođenje sustava ETIAS morat će se podnijeti elektronski zahtjev, a obrada će trajati i 30 dana. To vrijedi i za državljane Srbije, Crne Gore i Kosova. Isto tako, građani BiH uskoro bi mogli plaćati za svaki ulazak u EU pa tako i u našu zemlju, objavio je RTL.

Sustav Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebao biti pušten sljedeće godine što će značiti nova pravila za ulazak u Hrvatsku.

Na službenoj stranici EU-a u BiH navode da će putnici morati ispuniti internetski obrazac zahtjeva preko namjenske stranice ili mobilne aplikacije. Ako osoba ne može podnijeti zahtjev (zbog dobi, razine pismenosti, informatičke pismenosti ili pristupa potrebnom uređaju), zahtjev može podnijeti treća osoba. Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu.

Za elektroničke načine plaćanja uzet će se u obzir tehnološki napredak u zemljama čijim državljanima nije potrebna viza kako se ne bi stvarale prepreke tim državljanima, koji možda nemaju pristup određenim načinima plaćanja.

Odobrenje za putovanje bez kojeg se neće moći prijeći granica u najvećem broju slučajeva bit će izdano unutar nekoliko minuta od podnošenja zahtjeva, a rijetko zbog dodatne provjere dozvola se može čekati do 30 dana.Podnositelj se može i žaliti ukoliko dobije odbijenicu.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati plaćati ovu potvrdu, dok ostali građani trebaju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI