OD POČETKA SUĐENJA PROŠLO JE DESET, A OD PRESUDE PET GODINA: Vrhovni sud raspravlja o presudi bivšem Sanaderovom ministru

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vrhovni sud danas počinje raspravljati o žalbama na presudu u aferi Spice.

Damir Polančec, bivši ministar gospodarstva, rada i poduzetništva u vladama premijera Ive Sanadera i premijerke Jadranke Kosor i sedmorica suokrivljenika su 2016. godine oslobođeni optužbe da su pokušali preuzeti vlasništvo nad Podravkom te ju pritom oštetili za gotovo 400 milijuna kuna.

Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda oslobođeni su za pokušaj preuzimanje Podravke tvrtkinim novcem, dok je četvero optuženih proglašeni krivima da su Podravku oštetili dajući 65 milijuna kuna zajma splitskoj tvrtki SMS.

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, Uskok je teretio vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Marinac je osuđen na dvije godine zatvora, Šestak na 10, Pavlović na devet mjeseci koje mogu zamijeniti društveno korisnim radom, a Mladinić na šest mjeseci zatvora uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. Postane li presuda pravomoćna Marinac Podravci mora vratiti 65 milijuna kuna, a ostali oko 10 milijuna kuna.



Uskok je nakon objave presude izvijestio da je nezadovoljan oslobađajućom presudom dok u odnosu na osuđujući dio presude nisu bili zadovoljni visinom kazni.

Vrhovni sud nepravomoćnu presudu može potvrditi, preinačiti ili ukinuti što bi značilo da se treba ponoviti suđenje koje je počelo u lipnju 2011. godine i u kojem je održano preko 300 rasprava i ispitano 130 svjedoka. Za javnu sjednicu Vrhovnog suda o slučaju Spice predviđena su tri raspravna dana. Odluka će biti donesena iza zatvorenih vrata, piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI