Od Tuzle do Šamca i Bihaća – glas Hrvata jača šanse za opstanak

Foto:Pixsell

Imati vijećnika u općinskom ili gradskom vijeću u sredinama gdje su Hrvati u manjini od neprocjenjive je vrijednosti kada je riječ o aktualiziranju svakodnevnih problema koji možda bez hrvatskog glasa u vijeću ne bi stigli na red.

Da je tomu tako, svjedoče iskustva iz nekoliko općina u kojima čak i jedan hrvatski vijećnik može uraditi mnogo, piše Večernji list BiH.

Ovogodišnji lokalni izbori, za koje su stranke Hrvatskog narodnog sabora dogovorile zajedničke liste za vijeća u onim općinama u kojima su izrazita manjina, mogli bi rezultati situacijom u kojoj će se politička pozicija hrvatskog naroda dodatno poboljšati, a to posebice vrijedi za neke sredine u većinski bošnjačkim županijama, kao i na prostoru Republike Srpske.

Kada je riječ o političkoj zastupljenosti u Tuzlanskoj županiji, Hrvati trenutačno imaju dva vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle te po jednog vijećnika u općinskim vijećima Živinice, Gradačca i Čelića, a njihov rad vidljiv je u brojnim inicijativama i lobiranju za projekte infrastrukturne i druge naravi, kao i u ukazivanju na probleme s kojima se susreće hrvatska zajednica. Ovi vijećnici djeluju kao prijeko potreban glas za potrebe hrvatskog naroda na terenu u Tuzlanskoj županiji, ističe Danijel Nikolić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli, Tuzla, navodeći za ukupnu poziciju Hrvata velik značaj koji ima samo postojanje nekoga tko je upoznat sa svim problemima i izazovima s kojima se suočavaju Hrvati na terenu.

Vijećnici su također spona i s višim razinama vlasti te su u više navrata kod federalnih vlasti tražili realizaciju nekih važnih gospodarskih projekata. Koliko sve skupa znači za Hrvate ovoga kraja, nije potrebno posebno naglašavati. Uz glas u općinskom vijeću, općinske vlasti u prilici su slušati konstantno podsjećanje da se svakodnevni problemi Hrvata moraju rješavati te kako je nedopustivo gurati pod tepih ono što je svaka lokalna sredina, bilo da se radi o općini ili gradu, dužna riješiti. U tom je kontekstu važno da stranke HNS-a ponove rezultat koji su imale na proteklim izborima, a negdje ga možda dodatno i unaprijede. Primjerice, osvajanje mandata u općini kao što je, primjerice, Srebrenik značit će i priliku za naglasiti neke od problema s kojima se suočavaju Hrvati ove općine na sjeveru BiH, a valja naglasiti kako u ovoj općini HDZ BiH i HDZ 1990. zajedno nastupaju.



Zajednička lista kreirana je i u Bihaću gdje je na proteklim izborima malo nedostajalo da HDZ BiH i HDZ 1990. uđu u Gradsko vijeće, tako da su očekivanja kako će ovi izbori donijeti dobre vijesti, a šanse za ulazak postoje i u Konjicu gdje listu čine HDZ BiH, HDZ 1990. i HSP BiH. Kada je riječ o Republici Srpskoj, u Pelagićevu, gdje su Hrvati na proteklim izborima uspjeli osvojiti pet od ukupno 15 mandata u Općinskom vijeću te postati respektabilna snaga, očekuje se dobar rezultat i na ovim izborima. Hrvati su i na proteklim izborima osvojili vijećnika i u Modriči, kao i vijećnike u Derventi, Brodu i Šamcu. U potonjoj općini HDZ BiH i HDZ 1990. ponovno su dogovorili zajedničku listu, a lista HDZ-a BiH, HDZ-a 1990. i HSP-a BiH kreirana je u Tesliću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI