Odbijene žalbe, Pelješki most će graditi Kinezi

screenshot

Očekuje se da će ugovor biti potpisan za 10-ak dana

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbila je žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuditelja talijanskog Astaldija te turskog IC Ictas Isaat Sanayi uložene na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama, piše politika plus.

Nakon odbijanja tih žalbi više nema prepreka za potpisivanje ugovora o gradnji mosta koji će spojiti Hrvatsku. Očekuje se da će taj ugovor biti potpisan za 10-ak dana. Kineski konzorcij ponudio je za gradnju mosta 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, Astaldi i Ictas 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, a Strabag 2,62 milijarde kuna bez PDV-a.

Podsjetimo, Hrvatske ceste izabrale su početkom siječnja kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation (CRBC) za gradnju mosta. Protiv rješenja DKOM-a ne može se izjaviti žalba, ali se može u roku od 30 dana pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu.

Obje tvrtke su su se između ostalog žalile na navodnu dampinšku cijenu koju su ponudili Kinezi, ali i činjenicu da je riječ o državnoj tvrtki koja prima državnu potporu što je protivno pravnoj stečevini Europske unije. Kako Hrvatske ceste nisu prihvatile ponudu talijansko – turskog konzorcija zbog loše bankarske garancije oni su se žalili i na taj dio.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI