ODBIJENI SVI AMANDMANI OPORBE NA DODATNO SNIŽAVANJE PDV-a: ‘Hrvatska ne shvaća ono što je Europa shvatila da je potrebno učiniti kako bi bila konkurentnija’

dnevno.hr

U Hrvatskom saboru u petak je Vladin predstavnik odbio sve amandmane oporbe na izmjene Zakona o PDV- u kojima su tražene još niže stope poreza na određene vrste proizvoda.

Odbijeni su svi amandmani Kluba zastupnika Socijaldemokrata kojima su predložili dodatno snižavanje stope PDV-a, primjerice na 5 posto za ulaznice za koncerte ,zabavne parkove, sportska događanja i kulturna događanja, isporuku pčela i za sve veterinarsko-medicinske proizvode koji se koriste u pčelarstvu.

Osim toga, odbijeni su i svi amandmani kojima su Socijaldemokrati predložili sniženu stopu PDV-a od 13 posto na zamrznutu ribu, usluge cestovnog prijevoza putnika te sve ugostiteljske usluge.

Zvane Brumnić iz Socijaldemokrata je rekao kako su “svi prijedlozi u skladu s EU direktivom o sniženim stopama PDV-a”. Upitao je zašto Hrvatska ne shvaća ono što je Europa shvatila da je potrebno učiniti kako bi bila konkurentnija.

Nije prihvaćen ni amandman Anke Mark Taritaš iz GLAS-a i Kluba SDP-a da se PDV na menstrualne potrepštine snizi na najmanju moguću stopu od 5 posto.



Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić istaknuo je da je Vlada vodila brigu o financijskim mogućnostima odnosno stabilnosti javnih financija, da će pratiti efekte sniženih stopa na kretanje prodajnih cijena proizvoda te ako će efekti biti pozitivni razmotriti daljnje snižavanje stopa PDV-a .

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI