ODBJEGLI AFGANISTANSKI PREDSJEDNIK NAPOKON SE JAVIO: ‘Otišao sam na nagovor osiguranja palače kako bi izbjegao nasilje. Nisam odnio milijune’

Wikimedia Commons

Bivši afganistanski predsjednik Ashraf Ghani (72) pobjegao je u Ujedinjene Arapske Emirate iz zemlje 15. kolovoza dok su talibani napredovali prema Kabulu.

Sad se napokon javio te ispričao narodu.

“Odlazak iz Kabula bio mi je najteža odluka u životu”, rekao je Ghani te dodao kako mu je žao što “nije mogao učiniti da sve drugačije završi”.

Rekao je da nije namjeravao napustiti svoj narod, ali “to je bio jedini način”. Demantirao je navode da je sa sobom odnio s oko 169 milijuna dolara.

U priopćenju podijeljenom na Twitteru, Ghani rekao je da nije imao drugog izbora nego napustiti zemlju kako bi izbjegao rašireno nasilje. “Otišao sam na nagovor osiguranja palače koje mi je reklo da moj ostanak predstavlja rizik od uličnih borbi kakve je grad pretrpio tijekom građanskog rata 1990-ih”, napisao je, dodavši da je to učinio kako bi “spasio Kabul i šest milijuna građana”.



Kazao je i da je 20 godina posvetio pomaganju Afganistanu da postane “demokratska, prosperitetna i suverena država”. Dodao je kako “duboko i duboko žali što je njegovo vlastito poglavlje završilo sličnom tragedijom kao i njegovih prethodnika”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI