Odlazak Bere, Komadine, Lalovca, Borzan i Ostojića? Hoće li podnijeti ostavku?

Ivan Peric/Cropix

Nakon 20 godina u glavnom gradu Hrvatske – Zagrebu, dogodilo se čudo! Naime, srušila se tradicionalna SDP-ova utvrda i na vlast je došao HDZ. SDP-u je ovo najgori izborni rezultat u zadnjih 20 godina od kada se primjenjuje aktualni izborni sustav te najgori izborni rezultat u Zagrebu, još od 2003. godine.

SDP je osvojio jedva petinu glasova Zagrepčana odnosno ti su rezultati polovina prethodnih rezltata, ako se promatraju posljednja četiri parlamentarna izbora.

Podsjetimo, Kukuriku koalicija predvođena SDP-om 2011. je u Zagrebu osvojila 51 posto glasova dok je HDZ bio na 33 posto biračkih glasova. Na zadnjim izborima 2016. godine, omjer snaga dviju najvećih i najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj gotovo se izjednačio. Tada je SDP dobio 35 posto glasova, a HDZ, koji je bio u sklopu Domoljubne koalicije dobio je 32 posto glasova.

Postavlja se pitanje tko je ili što je krivo za takvo potonuće SDP-a te što je zapravo pošlo po zlu?

Prema nekima, pojavila se nova zeleno-lijeva koalicija u vidu političke platforme Možemo!, kojoj su se priklonili dosadašnji SDP-ovi glasači. Drugi razlog je uloga predsjednika stranke kojem se spočitava da nije dorastao toj funkciji te da ne može voditi jednu takvu veliku stranku, a treći razlog je nedostatak “mladih lavova” jer su stari SDP-ovci već potrošeni pa je došlo doba za smjenu generacije.



Kako se spekulira, Davor Bernardić i cijelo predsjedništvo SDP-a, već će danas nakon sjednice Predsjedništva u 10 sati vjerojatno podnijeti ostavke na svoje funkcije zbog izbornog poraza Restart koalicije.

Podsjetimo, članovi Predsjedništva su: Nenad Livun, Zlatko Komadina, Predrag Fred Matić, Franko Vidović, Romana Jerković, Ivo Jelušić, Ivana Posavec Krivec, Domagoj Hajduković, Boris Lalovac, Biljana Borzan i Rajko Ostojić.

Što će se dalje događati u stranci potresenih socijaldemokrata znat će se tijekom današnjeg, ali i sljedećih dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI