Odlučeno: Kupujemo rabljene avione Izraela iz 80-ih

twitter

F-16 Barak napravljeni su negdje u 80-ima, no u međuvremenu su modernizirani

Kasno sinoć završila je sjednica Vijeća za obranu na kojoj je odlučeno da se ide u kupovinu izraelskih borbenih zrakoplova. Sjednica je trajala oko 2.5 sata, a odluka o kupnji izraelskih F- 16 Barak borbenih zrakoplova donesena je jednoglasno. F-16 Barak napravljeni su negdje u 80-ima, no u međuvremenu su modernizirani.

U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vijeća za obranu koju su sazvali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda-Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a jedna od tema bila je i nabava višenamjenskih borbenih aviona. Sjednica je sazvana temeljem članka 9. Zakona o obrani, navodi se u priopćenju.

Stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona prezentirao je članovima Vijeća za obranu Studiju izvodljivosti.

Na sjednici je Vijeće za obranu, u skladu s izlaganjem Stručnog tima, prihvatilo mišljenje i preporuke kako je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni avion ponuda Države Izrael, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

Prethodno je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 14. prosinca 2017. dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim avionima



Također, Vijeće za obranu prihvatilo je tekst nacrta Strateškog pregleda obrane i dalo preporuku Ministarstvu obrane za pokretanje procedure donošenja Strateškog pregleda obrane.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, ministar financija, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora i savjetnik Predsjednice Republike nadležan za poslove obrane, navodi se u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI