ODLUKA DANAS: Vrhovni sud razmatra nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu

Goran Stanzl/PIXSELL

Žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija razmatrat će u utorak na javnoj sjednici Vrhovni sud.

Sanader je u tom procesu osuđena na šest, a Hernadi koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, na dvije godine zatvora.

U obrazloženju presude zagrebačkog Županijskog suda iz prosinca 2019. piše da je Sanader s Hernadijem dogovorio da će za 10 milijuna eura mita MOL-u prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine.


Sud je zaključio kako je time iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora.

Prema nepravomoćnoj presudi Sanaderu je oduzeta i imovinska korist, a tvrtka krunskog svjedoka Roberta Ježića koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.Uskok je tada najavio žalbu na visinu kazne iako je bio zadovoljan osuđujućom presudom, dok je Sanaderova braniteljica izrazila uvjerenje da će Vrhovni sud ukinuti presudu zbog sustavnog kršenja prava branjenika, ali i obrane.

Hernadijev odvjetnik poražavajućim je ocijenio što se presuda temelji na iskazu jednog jedinog svjedoka. Uz to, iz MOL-a je objavljeno kako su razočarani presudom navodeći kako je u prijašnjim postupcima pred mađarskim sudovima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

Inače, Sanader u zatvoru očekuje i pravomoćnu presudu u aferi Fimi media o kojoj je Vrhovni sud raspravljao na javnoj sjednici 11. lipnja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI