“Odluka Hrvatske predstavlja ‘novu’ vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH”

Foto: Dnevno.ba

“Odluka Republike Hrvatske (RH) da zatvori pet graničnih prijelaza s BiH, čime se nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh. privrednicima koji svoje proizvode izvoze u EU, je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske. Ne želim da vjerujem, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja ‘novu’ vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH”, napisao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na Twitteru.

Smatra kako institucije BiH moraju hitno reagirati u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH te da treba intezivirati kampanju, posebno od strane privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.

“Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju s kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije”, ističe Zvizdić.


Također je poručio kako je krajnje je vrijeme da bh. susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine koji je međunarodno priznat i neupitan.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI