ODLUKA JE BILA JEDNOGLASNA: Saborski odbor razriješio je Kazimira Bačića

Screenshot/N1

Na sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora raspravljalo se o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i imenovanju obnašatelja dužnosti glavnog ravnatelja.

Prva točka dnevnog reda bila je odluka o razrješenju Bačića, a Odbor je nakon sat vremena glasovao o razrješenju Bačića, koja je donesena s 12 glasova za, odnosno jednoglasno.

Nakon toga slijedila je rasprava o prijedlogu njegovog zamjenika Renata Kunića.

Mladen Čutura, predsjednik Nadzornog odbora HRT-a održao je kratak uvodni govor, u kojemu je rekao da se Nadzorni odbor sastao i vidio da se HRT nalazi u problemu.

“Činjenica je da je Bačiću određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Mi ne znamo što će se događati dalje. Sukladno članku 19. stavka 5. Zakona o HRT-u, određeno je da glavni ravnatelj imenuje zamjenika koji ima ovlasti i obveze glavnog ravnatelja, ako glavni ravnatelj ne ograniči njegove ovlasti u slučaju njegove odsutnosti. Otegotna okolnost je što je Bačić svom zamjeniku ograničio ovlasti u vezi zapošljavanja i preraspodjele radnika, čime je onemogućio da se odvijaju procesi rada na HRT-u. NO je donio odluku o pokretanju postupka razrješenja glavnog ravnatelja jer zbog odluke o istražnom zatvoru ne može obavljati svoju dužnost”, rekao je Čutura.



Nakon Čuturina izlaganja otvorena je rasprava.

“Katastrofa je da Renato Kunić bude i jedan sat v.d. na HRT-u, jer to je ista struktura. Ima dovoljno kvalitetnih ljudi. On je samo lutak koji ova ekipa drži na joysticku, rekao je predstavnik Zeleno-lijevog bloka, Vilim Matula.

Zastupnica Karolina Vidović Krišto rekla je, kada se već spominje Bačićev zamjenik Renato Kunić, treba istaknuti njegovo kumstvo s ministricom Ninom Obuljen Koržinek.

Kunić je i sam u starijem intervjuu rekao da je kumski povezan s njezinim suprugom.

“Raspravljati o razrješenju glavnog ravnatelja i da se nakon torbarenja reagira, treba govoriti o svim kršenjima zakona o HRT-u pod palicom Kazimira Bačića. Ovdje treba sjediti netko od predstavnika vlasti koji su ga predložili. Treba hitno sazvati sjednicu na kojoj će ministrica kulture govoriti i o bivšem glavnom ravnatelju i njegovom zamjeniku”, rekla je Vidović Krišto.

Nino Raspudić je rekao, da dok se čeka da se Bačić vrati s ‘godišnjeg odmora’, u javnosti se nanosi nemjerljiva šteta.

“Smatram da su navedeni krivi razlozi za smjenu. Podsjećam da Sabor imenuje glavnog ravnatelja HRT-a i Sabor ga može smijeniti. Trebamo osvijestiti sebi da smo mi zakonodavac i da se to u Saboru stavi na dnevni red i da ga se smijeni, kad već neće sam odstupiti”, rekao je vanjski član Odbora, Nino Raspudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI