ODLUKA JE PALA! ŽRTVE HERCEGOVAČKIH ČETNIKA VIŠE NEMAJU SVOJ SPOMENIK: Potpisao je kontroverzno rješenje

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministarstvo kulture i medija donijelo je proteklog tjedna rješenje kojim je utvrdilo “prestanak svojstva kulturnog dobra za Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Dragljanima, grad Vrgorac”.

Potpisnik rješenja je Davor Trupković, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu, nakon detaljnog opisa spomenika podignutog 1969. godine u dvorištu škole zatvorene od 2015. godine zbog depopulacije, stoji kako “temeljem valorizacije koju je provelo Povjerenstvo za vrednovanje Hrvatskog instituta za povijest, a koja je donesena u Izvješću Stručnog povjerenstva za izradu kriterija za vrednovanje povijesnih događaja i osoba 20. stoljeća, predmetnu zgradu sa spomen pločama nije potrebno štititi kao pojedinačno kulturno dobro.

Zbog svega navedenoga, nadležni Konzervatorski odjel u Imotskom predložio je ukidanje svojstva kulturnoga dobra za Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Dragljanima i njegovo brisanje iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske”.

Spomenik je podignut 1969. godine na inicijativu tadašnje boračke organizacije, a na njemu su nabrojana imena 26 palih boraca iz tog kraja te 30 žrtava fašističkog terora.

Riječ je većinom o ljudima koje su u operaciji Albia, pod pokroviteljstvom talijanskih fašista, pobili hercegovački četnici u vrgoračkim selima duž Napoleonove ceste, pa tako i u Dragljanima.



Dogodilo se to 29. kolovoza 1942. godine, što znači da spornim aktom Ministarstvo kulture i medija uoči skore 79. obljetnice spomenik ostaje prepušten jedinici lokalne samouprave na daljnju skrb

Ravnatelj Trupković, potpisnik rješenja, je u ožujku 2016. godine postao pomoćnik Zlatka Hasanbegovića, tadašnjeg ministra kulture.

Spomenik je bio zaštićen rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Splitu od 26. prosinca 1977. godine.

Aktualno rješenje s Trupkovićevim potpisom precizira kako je Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnoga dobra, u skladu s odgovarajućim zakonskim odredbama, na sjednici održanoj 28. i 29. svibnja 2018. godine utvrdilo da ga više nije potrebno štititi kao pojedinačno kulturno dobro, s čime se 12. prosinca 2019. godine suglasilo i Hrvatsko vijeće za kulturna dobra. Ministarstvo tvrdi kako je sve po propisima.

Odluka će na koncu biti dostavljena katastru te sudu radi brisanja zabilježbe u zemljišnim knjigama. Hrvatsko vijeće za kulturna dobra vodi profesor Miljenko Domijan i također djeluje u okviru Ministarstva kulture i medija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI