ODNOSI RUSIJE I UKRAJINE: ‘Manja je šansa vojnog sukoba, ali uvijek postoji mogućnost iznenadne eskalacije’

Premijer Andrej Plenković odlazi u dvodnevni posjet Ukrajini i to u trenutku kada svijet prati poteze Rusije prema toj zemlji. Važne su i poruke koje SAD i EU šalju Kremlju. O tome kakav se razvoj situacije može očekivati i kakve bi posljedice mogući scenariji mogli imati na međunarodne odnose za Hrvatski radio su komentirali Goran Bandov, rukovoditelj Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu i Robert Barić sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Bandov se osvrnuo na razgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena te rekao “kako razgovor nije imao potencijal da dođe do klasičnih promjena u stajalištima ni jedne ni druge strane, te da to nije bila ni intencija”.

“Intencija ruskog predsjednika bila je da dobije međunarodnu pažnju i da se nametnu neke nove teme – tema sigurnosti Rusije, a predsjednik Biden je htio umiriti potencijalne tenzije koje se događaju na granici i blizu granice s Ukrajinom. Obojica su upozorili što su sve spremni učiniti ako se nešto dogodi, ali sve je već poznato”, rekao je Bandov.

Dodao je kako se “dobio dojam teatra, umjesto klasičnog razgovora za kojeg misli da je nužan jer se radi o globalnim pitanjima”.

Barić smatra da u ovom trenutku neće biti napada jer Rusija s jedne strane šalje poruku, a s druge strane tu su još neki činioci o kojima se ne govori.



“Ova konfrontacija odgovara ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom zbog njegove unutarnje političke situacije, ali i zapadu koji može reći – ‘upozorili smo sankcijama, Rusija će se povući’, što je opasna igra. Manja je šansa vojnog sukoba, Rusija to ne želi, ali uvijek je moguća iznenadna eskalacija koja može dovesti do nepredviđenog rezultata i toga su sve strane svjesne”, naglasio je Barić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI