Odobren američki zahtjev za izručenjem Juliana Assangea

YouTube

Odobren je zahtjev Sjedinjenih Država za izručenje Juliana Assangea koji je u zatvoru u Londonu i kojeg Washington optužuje za špijunažu, rekao je to britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid. SAD je u utorak službeno podnio zahtjev za odobrenjem za izručenje osnivača WikiLeaksa.
Podsjetimo, trenutačno je Julian Assange u zatvoru u Belmarshu, na jugoistoku Londona, pošto ga je britanski sud 1. svibnja osudio na 50 tjedana zatvora zbog kršenja pravila boravka na uvjetnoj slobodi.

“Sretan sam što ga je policija napokon uhitila” 11. travnja u ekvadorskom veleposlanstvu, kamo se sklonio prije gotovo sedam godina, rekao je Javid za radio BBC4. Spomenimo i kako je krajem svibnja američki sud dodao 17 točaka optužnici protiv Assangea a većina ih se odnosi na kršenje zakona o suzbijanju špijunaže, što je potaknulo kritiku aktivista za medijske slobode.

Australcu Sjedinjene Države zamjeraju što je neke njihove izvore doveo u opasnost kada je WikiLeaks 2010. objavio 250.000 diplomatskih brzojava i oko 500.000 povjerljivih dokumenata o djelovanju američke vojske u Iraku i u Afganistanu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI