ODRŽAN FESTIVAL SLOBODE: Plenković i Pupovac našli su se na meti prosvjednika

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Inicijativa Prava i slobode organizirala je u subotu “Festival slobode 2.0” koji se održavao na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu s početkom u 15 sati.

Prema priopćenju zagrebačke policije ‘plavci’ nisu imali previše posla.

Do večeri je imali su tek dva postupanja. Prvi su put reagirali nakon što je jedna žena završila u fontani Manduševac. Njoj je pružena liječnička pomoć te je prevezena u KB Dubrava.


Drugi put policija je postupila jer je jedan muškarac zatečen s marihuanom. Bila je riječ o manjim količinama.

18.15Dr. Lidija Gajski nazvala je aktualnu situacijom komedijom i farsom. “Mnogi su u ovih godinu i pol naučili više nego za cijeli život”, poručila je. “Materijalno je izgubilo na vrijednosti, a na cijenu je došla sloboda. Saznali smo da slobodu treba zaslužiti i da je sloboda je moć“, rekla je. “Smireni smo i u ljubavi sa samima sobom, a kad si takav imaš i ljubavi za druge”, dodala je. “Izađite iz predstave, skinite scenografiju. Iskoračite iz mraka kazališta na svjetlo”, rekla je prekinuta aplauzom. “Osjetite kako je ovdje nama na suncu”. Nakon dugo vremena ponovo se osjetila atmosfera na trgu.

Poslije nje na binu je izašao odvjetnik Mate Knezović koji je izjavio da je pandemija u Hrvatskoj proglašena nezakonito te da će netko za to odgovarati. Posljednja govornica bila je Anita Šupe, nutricionistkinja i članica Inicijative prava i slobode.

17.50

Na pozornicu je izišao uz velike ovacije Srećko Sladoljev. Jedan je od najpoznatijih negatora korone iznio je tezu je da je najjači lijek – zagrljaj. Otkrio je da je išao u Krapinske Toplice i dao podršku dječaku koji zbog odbijanja nošenja maske ne može pohađati nastavu.

Bosanskohercegovački franjevac Mario Knezović nije nijekao pandemiju, ali je mjere nazvao “poligonom nultih procesa na svjetskoj sceni”. Upozorio je da se ne dijelimo na cijepljene i necijepljene. Nakon njega govorio je ekonomist Filip Slipčević koji je poručio da ovdje nisu došli rušiti, nego graditi, i to društvo bez podjela.

17.00

Nakon stanke pred govornicima se pojavio ekonomist i bivši saborski zastupnik Ivan Lovrinović. Upozorio je na ‘pandemijski marketing’, smatra da su prevareni oni koju cijepljeni jer moraju nositi maske i propusnice. “Nalazimo se u biološkom ratu, samo što nam nisu to rekli.” Upozorio je na rast inflacije koja najviše pogađa siromašne te je najavio “nikad veću krizu financijskog sektora”. Kritizirao je uvođenje eura i pozvao da se ugledamo na Mađare, Čehe, Dance… Iskoristio je priliku da pozove građane da podrže referendum oko uvođenja eura. “Evo ti poruke čovječe iz Banskih dvora koji sam upravljaš svime. Ovo je istinski sabor, u onom Saboru nema ništa dobro za nas, to je jedno kazalište”.
Potom je na binu izašao Zoran Grgantov, profesor kineziologije, koji je rekao da se “zdravlje ne može kupiti u ljekarni i punktu za cijepljenje, nego navikama iz djetinjstva”. Nakon Grgantova govor je održala Josipa Juričev Sudac, magistrica medicinske biokemije.

16.30

Predrag Livak, OPG-ovac iz požeškog kraja, govorio je protiv covid potvrda (‘ausvjasa’, kako je rekao). Poručio je svima da bojkotiraju trgovačke centre ako ih uvedu, a dao je podršku socijalnim radnicima i zaposlenima u zdravstvenom sustavu zbog uvođenja istih. Prosvjednici često skandiraju ime dječaka iz Krapinskih Toplica koji zbog nenošenja maske ne može ići na nastavu. Za govornicu je došla i Alma Demirović, liječnica, čula poruke s kojima nisam suglasna, koje zazivaju podjele i nisu poruke zbog koje sam došla na festival. Ona je iskoristila priliku da se općenito protivi cijepljeno, ne samo protiv covida. Prosvjednicima se obratio i Semir Osmanagić, mjere koje se donose diljem svijeta usporedio je s onima iz nacističke Njemačke.

16.00

U “grlenom” govoru Nada Jurinčić, pedijatrica u mirovini, ponovila je glavne teze o zavjeri vezanoj za pandemiju te je prozvala skrivene centre moći. “Ako smo u ratu, postavljam vam pitanje tko nam je neprijatelji i, još važnije, zašto se ne branimo?, pitala je. Kritizirala je i politiku, spomenula je Milorada Pupovca i Andreja Plenkovića. ”Niti je Pupovac Srbin, niti je Plenković Hrvat”, zaključila je jer, kaže, služe stranim centrima moći.

Na pozornicu je potom došao Andrija Klarić, vlasnik teretane koji je otvorio objekt i za vrijeme lockdowna, a za njegovog govora s trga se čuje poruka Plenkoviću: Odlazi, odlazi!”

15.30

Vilim Karlović održao je govor inspiriran religijom. Nazvao je cjepivo “zločinačkim”, smatra da ga vjernici ne mogu primiti u sebe, a optužio je čak i – Vatikan. Tvrdi da su Hrvati odbacili Isusa.

Prof.dr.sc. Stipe Kutleša, dipl. inž. fizike, povjesničar i filozof znanosti pak tvrdi da se ovdje ne radi o “teoriji zavjera” nego o “praksi zavjere”. Zvižduk se prolomio i kad je najavio da u hrvatsku stižu nova cjepiva, kao i kad je prenio tvrdnje da su prosvjednici teoretičari, desničari i ljudi niže inteligencije. I on je osudio angažman “crkvenih velikodostojnika”.

15.00

S razglasa se čuju “budnice” poput “Wild Boys” Duran Durana, “Another brick in The Wall” Pink Floyda, “Final Countdown” grupe Europe, bojna “Zemlja”, “I Want to Break Free” od skupine The Queen… nakon čega je puštena Himna slobodi Ivana Gundulića.
Tijekom nastupnog govora najveći zvižduk upućen je na spomen medija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI