ODRŽANA KOMEMORACIJA NA GOLOM OTOKU: Upozoreno na važnost očuvanja lokaliteta! Još jedna činjenica jako je istaknuta

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

U petak je na Golom otoku održana komemoracija povodom 72. godišnjice dolaska prvih zatvorenika u taj logor, u organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću Documenta i Udruge Goli otok “Ante Zemljar”.

 

Voditeljica Documente Vesna Teršelić podsjetila je na golootočke logoraše i logorašice te sve žrtve političkog nasilja u Hrvatskoj, Jugoslaviji i Istočnoj Europi tijekom razdoblja Informbiroa obilježenog brutalnim nasiljem države nad pojedincem. Upozorila je na važnost trajne konzervatorske zaštite ostataka nekadašnjeg golootočkog zatvora i sprječavanja daljnje devastacije lokaliteta.

“Nažalost prije više od dvije godine završio je period preventivne zaštite lokaliteta, a da odluka Ministarstva kulture o trajnoj zaštiti lokaliteta još nije donesena”, dodala je Teršelić.

Naglasila je i značaj umjetničkih intervencija, istaknuvši radove pokojnog Marijana Crtalića iz 2016. te Darka Bavoljaka i Andreje Kulunčić.



Autor knjige “Povijest Golog otoka” i profesor na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta Martin Previšić istaknuo je koliko je važno razvijanje obrazovnih programa relevantnih ne samo za mlade iz Hrvatske, već i za zainteresirane iz drugih europskih zemalja.

Vladi Bralić, koji priprema disertaciju o arhitekturi logora, rekao je kako bi bilo važno Goli otok pretvoriti u otok sjećanja, obrazovanja i obrazovnog turizma primjerenog tom mjestu.

Prije same komemoracije, odvio se studijski posjet u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert i Veleposlanstva Njemačke u Hrvatskoj.

Njemački veleposlanik Robert Klinke podsjetio je na univerzalnost žrtve i značaj suočavanja s prošlošću kao važnog preduvjeta izgradnje demokratske i pluralističke političke kulture. Zaklada Friedrich Ebert također je podržala pripremu Vodiča po Golom otoku.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI