ODUGOVLAČENJE? Suđenje Mamiću i ‘sedmorici veličanstvenih’ otkazano!

screenshot

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je trebalo početi novo suđenje Zdravku Mamiću, bivšem izvršnom predsjedniku i vlasniku nogometnog kluba “Dinamo”, zatim njegovom sinu Mariju Mamiću, bratu Zoranu Mamiću, suradniku Damiru Vrbanoviću i još trojici okrivljenika – Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Nikkyu Arthuru Vuksanu no zbog toga što Vrbanović mora ići na testiranje na koronavirus – suđenje je otkazano.

Je li u pitanju pravni trik kako bi se odugovlačilo sa suđenjem ili stvarno postoje indicije da je Vrbanović zaražen, tek će se vidjeti.

Podsjetimo, ovaj sudski proces trebao se voditi u odsutnosti prvookrivljenog Zdravka Mamića koji se nalazi u Bosni i Hercegovini.

USKOK njega i njegovih šestero ‘kolega’ tereti da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine oštetili “Dinamo” za 144 milijuna kuna.

Nadalje, USKOK ih smatra zločinačkim udruženjem pod vodstvom, prvookrivljenog Zdravka Mamića.



Inače, on je prije 28 mjeseci nepravomoćno osuđen da je uz pomoć brata Zorana i suradnika Vrbanovića iz “Dinama” nelegalno izvukao 120 milijuna kuna. U tom je postupku osuđen i poreznik Milan Pernar. No, nitko od njih nije u zatvoru.

Po nepravomoćnoj osudi, Zdravko Mamić dobio je zatvorsku kaznu od šest i pol godina, ali je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu prije izricanja presude. Nedostupan je hrvatskom pravosuđu. Ostali okrivljenici dobili su kazne manje od pet godina te stoga mogu na slobodi čekati pravomoćnost presude.

Zdravko Mamić je nedavno poručio hrvatskom pravosuđu da se spreman vratiti uz uvjet da se svi sudski procesi protiv njega izmjeste s osječkog suda. No, tome mu nije udovoljeno.

Optužnica na 695 stranica

Sudski proces u Osijeku inače vodi predsjednik sudskog vijeća Davor Mitrović. U prvom postupku, proces je vodio Darko Krušlin kojem je teško bilo voditi taj proces zbog čestih Mamićevih ispada u sudnici. Za svaki sudski proces važno je da u njemu aktivno sudjeluju svi okrivljenici.

Za što se zapravo tereti sedmoricu optuženih? USKOK tvrdi da su oni neosnovano iz “Dinama” izvlačili novac na ime nepostojećih dugova prema igračima, odnosno za nepostojeće usluge posredovanje prilikom transfera igrača. Nakon toga su taj novac uplaćivali na račune niza off shore tvrtki u inozemstvu i to u Engleskoj, Švicarskoj, Svetom Vincentu, Grenadiniu, Belizeu…

Te tvrtke su bile u vlasništvu ili suvlasništvu oca i sina Mamića te Stipančića, Krote i Vuksana ili su oni u njima bili voditelji poslovanja. Novac s računa tih tvrtki nakon toga su prebacivali na svoje privatne račune.

Optužnica ima 695 stranica na kojima se nalaze izjave 193 svjedoka. Uz to je priloženo 5923 materijalnih dokaza.

Okrivljenici negiraju krivnju

Istražitelji su u predmetu tražili i međunarodnu pravnu pomoć i to od država u kojima su bile registrirane off shore tvrtke za koje se sumnja da su poslužile za nelegalno izvlačenje novca. USKOK je naveo koliko je koji okrivljenik prisvojio novaca. Tako je, prema optužnici, Zdravku Mamiću nelegalno pripalo 34 milijuna kuna, a njegovu sinu 77 milijuna kuna.

Tijekom istrage, svi su okrivljenici negirali krivnju. Zdravko Mamić je istkanuo kako je “ovaj kazneni postupak posljedica nerazumijevanja pojma nogometnog posrednika”. Pojasnio je kako u jednom poslu mogu biti “tri posrednika, i to onaj koji zastupa Klub koji prodaje, onaj koji zastupa Klub koji kupuje i onaj koji zastupa igrača”. Dodao je i kako su “svi poslovi odrađeni, te da nije bilo nikakve fiktivnosti”. No, istražitelji smatraju kako postoje dokazi za kriminalne radnje.

Inače, ova optužnica spojena je i s trećom optužnicom u kojoj je optužen samo Zdravko Mamić. Prema toj optužnici, njega se tereti da je nezakonito s Dinamova računa u austrijskom Klagenfurtu podignuo ukupno 2,2 milijuna eura koje je nakon toga koristio u osobne svrhe.

Na popisu onih koji su već dali iskaze USKOK-u pa su time i potencijalni svjedoci na sudu su i Luka Modrić i Dejan Lovren te Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Mateo Kovačić, Igor Bišćan, Josip Šimunić, Dražen Ladić…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI