Oglasila se mlada HDZ-ova načelnica Nosić: Najgore je što se moja obitelj našla u središtu političkog obračuna

Duje Klaric/Cropix

Anita Nosić kupila je stan uz poticaje od 1768 kuna koji se plaćaju iz državne blagajne. Ona trenutno živi u kući s bazenom. Iz Ministarstva graditeljstva su potvrdili da je prekršila zakon i idu odmah u naplatu cijelog kredita. O cijeloj aferi progovorila je i mlada načelnica Lovreća.

“Javna sam osoba te sam itekako svjesna da sam kao takva izložena medijima i interesu javnosti. Najviše me zasmetala činjenica što su mediji posljednjih nekoliko dana priču o meni i kupljenom stanu stavljali u kontekst imovine koju posjeduje moj otac. Meni je obitelj jako važna, a ona se ni kriva ni dužna našla u središtu političkih i medijskih obračuna. Također, iznimno mi je žao što su i moje mjesto i mještani moje općine bili na udaru svih medija. Moji Lovrećani su mi dali veliku podršku i na tome sam im stvarno zahvalna”, kaže.

Zadnje što je u medijima bilo objavljeno jest dopis iz Ministarstva uprave u kojem piše kako oni ne mogu smijeniti Anitu Nosić, ali i kako je više ne smatraju načelnicom.

“Što se mene tiče, problema nema, surađivat ću sa svim institucijama, dostavit ću sve potrebne podatke koji se od mene budu tražili te ću, nakon što zaprimim službenu odluku, po njoj i postupiti”, rekla je mlada Lovrećanka.

Ne smatra da je njen mandat završen

“Smatram da nisu ostvarene sve zakonske pretpostavke za prestanak mog mandata, posebno zbog onih okolnosti koje se tiču prebivališta.”



U Hrvatskoj, naime, i nismo baš navikli na priznavanje krivnje.

“Nisam rekla da nisam kriva jer očito nisam smjela promijeniti prebivalište, no ja uistinu nikad nisam otišla iz Lovreća i to je lako provjerljiva činjenica. Sve ostalo je pravni nesporazum. U trenutku donošenja odluke o kupnji stana vodila sam se, naime, za pravnim savjetima, a na nadležnim tijelima je da provjere pravnu stranu cijeloga slučaja i da na temelju uvida donesu odluku, a ja ću je poštovati. Ipak, ponavljam, tijekom cijelog procesa kupnje stana slušala sam savjete pravnika i ispunjavala uvjete koje je APN napisao u javnom pozivu objavljenom u rujnu 2017. godine”, poručila je Anita Nosić.

“U javnom pozivu koji je tada objavljen i na koji sam ja aplicirala kao uvjet nije bila navedena obveza promjene prebivališta. Ta stavka pojavljuje se tek nakon sklapanja ugovora, tek tada je, dakle, bila navedena obveza prijave prebivališta, pri čemu sam pravno savjetovana da formalna prijava prebivališta u drugom mjestu nije u suprotnosti s obnašanjem dužnosti u općini u kojoj živim i radim cijeli život”, dodala je.

Zakon o lokalnim izborima, podsjetimo, navodi kako mandat može prestati ako “načelniku prestane prebivalište na području općine”.

“Ono što ja tvrdim, a to mogu i dokazati, činjenica je da ni u jednom trenutku nije došlo do prestanka trajnog nastanjenja u Lovreću, gdje sam obnašala dužnost načelnice”,rekla je.

Nije koristila političke povlastice

Sam stan, i to je željela razjasniti, kupila je bez korištenja ikakvih političkih povlastica.

“Prijavila sam se kao svaki drugi građanin koji zadovoljava tražene uvjete. Moja načelnička plaća, naime, nije tko zna kakva, to je razina plaće nastavnika u osnovnoj školi, ne može se načelnik u Lovreću obogatiti”, pojasnila je Nosić.

“Kao i svaka mlada osoba imam želju živjeti u vlastitoj nekretnini i tako riješiti svoje stambeno pitanje. To je razlog zašto sam se prijavila za APN”, dodala je.

“Način na koji se cijela ova priča odvija i trenutak u kojem je postala tema govori mi da je to dio neke veće priče koja nema previše veze sa mnom. Najgore je što se moja obitelj našla u središtu političkog obračuna. To ne bih nikome poželjela”, poručila je mlada načelnica, a piše Slobodna Dalmacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI