OGLASIO SE I HZJZ: ‘Nema veze između poremećaja zgrušavanja i AstraZenece’, medicinska sestra nije umrla zbog cjepiva

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U povodu smrtni jedne osobe u Austriji zbog stvaranje krvnih ugrušaka u krvnih žilama te razvoja plućne embolije nakon cijepljenja sa AstraZencinim cjepivom u druge osobe, Europska agencija za lijekove (EMA) po žurnom postupku pokrenula pregled postojeće te zatražila dostavu dodatne dokumentacije od strane proizvođača.

O svemu se u priopćenju oglasio i HZJZ koji je istaknuo kako nema veze između poremećaja zgrušavanja i cjepiva AstraZeneca.

“Prema izvješću Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) nema uzročno-posljedične povezanosti između primjene cjepiva COVID-19 Vaccine AstraZeneca i poremećaja zgrušavanja, korist primjene predmetnog cjepiva nadmašuju rizike i cjepivo se treba nastaviti primjenjivati”, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz pojavu informacija o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka i obustavljanju cijepljenja ovim cjepivom u nekoliko zemalja članica Europske unije iz predostrožnosti.

“Trenutno dostupne informacije ukazuju da broj tromboembolijskih događaja u cijepljenih osoba nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji. Tako je do 10. ožujka 2021. godine prijavljeno 30 slučajeva tromboembolijskih događaja na približno pet milijuna ljudi cijepljenih cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca u Europskom gospodarskom prostoru (EGP), što je značajno manje od očekivanog broja tromboembolija u općoj populaciji koje se dogode neovisno o cijepljenju”, stoji u priopćenju.

Preliminarna ocjena Povjerenstva navodi da korist primjene toga cjepiva i dalje nadmašuje rizike te se za vrijeme trajanja ocjene cjepivo može nastaviti primjenjivati. Odbijanjem cjepiva osobe se izlažu povećanom riziku zaražavanja i obolijevanja od COVID-19, sa svim popratnim komplikacijama, uključujući i razvoj tromboza i embolija, istaknuli su u svom priopćenju iz HZJZ-a.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI