OGLASIO SE RUSKI ISTRAŽNI ODBOR: Otvoren je kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca ICC-a

Foto: Guliver image/Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Nakon što su sa Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u petak izdali nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i optužili ga za ratne zločine, u ponedjeljak je ruski Istražni odbor objavio da je otvorio kazneni postupak protiv tužitelja i sudaca tog suda.

Odbor, odgovoran za istrage teških zločina, rekao je da nema temelja za kaznenu odgovornost ruskog predsjednika Putina, a šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država.

Odbor u priopćenju navodi kako postupci tužitelja ICC-a pokazuju znakove kaznenog djela prema ruskom zakonu te da je tu riječ o svjesnom optuživanju nevine osobe za zločin i “pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplicirali međunarodni odnosi”.

Ruski potez je simbolična gesta prkosa i odgovor na nalog za uhićenje Putina, kojim su on i povjerenica za prava djece optuženi za ratni zločin deportiranja djece iz Ukrajine u Rusiju.

Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI