OGORČENE MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARI: ‘Svi su dogovorili za svoj sektor, samo Vili Beroš ne može, dokad će on šutjeti?’

Foto: Sasa Buric / CROPIX, Ilustracija

Medicinske sestre i tehničari te sindikat zdravstva i socijalne skrbi nezadovoljni situacijom u zdravstvu u petak su organizirali mirno okupljanje ispred Ministarstva zdravstva, objavio je N1.

Prvo je govorila Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara koja je istaknula kako je veliki problem kolektivni ugovor.

“Čekamo sastanak da krenu pregovori, no nisu riješeni ni problemi vezani za stari kolektivni. Još nisu do kraja isplaćeni prekovremeni sati”, rekla je.

Osvrnula se i na problem nedostatka radne snage te istaknula kako, primjerice samo u Dubrovniku nedostaje 375 medicinskih sestara.

Napomenula je i kako postoji nesrazmjer u plaćama te naglasila kako “medicinska sestra koja se školuje pet godina ima manju plaću od one koja se školuje tri godine”.



Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, govoreći o problemima u zdravstvu Stjepan Topolnjak je rekao kako je premijer “obećao da će im se koeficijenti podizati kad i zaposlenima u Ministarstvu pravosuđa i MUP-u”.

“Svi su dogovorili za svoj sektor, samo Vili Beroš ne može. Već 21 godinu je koeficijent isti. Spremačica, kuhar, električar imaju manje od minimalne plaće, znači manje od 700 eura. Ljudi ne žele više raditi. Zaposle se pa daju otkaz i idu van. Dokad će ministar Beroš šutjeti? Jedino on ništa ne uspijeva riješiti za svoje ljude”, istaknuo je Topolnjak.

Medicinska sestra Danijela Kušnjačić, zaposlena u bolnici u Vinogradskoj kao administratorica na onkologiji istaknula je da ih se podcjenjuje, vrijeđa, jer ih se ne smatra medicinskim osobljem.

“Ne mogu pacijentima pružiti zdravstvenu skrb. Opći nered. Sve je na leđima medicinskih sestara, u uvjetima gdje rade iz dana u noć, kakvo im je zdravstveno stanje…. Do kada ćemo hodati u ovo sveto Ministarstvo?”, upitala je Brankica Grgurić iz bolnice Sv. Duh.

Organizatori prosvjeda očekuju sastanak.

“Ako se šutnja nastavi, naravno da će biti štrajka”, naglasili su prosvjednici.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI