OGROMAN SKOK BROJA ZARAŽENIH I UMRLIH U prethodna 24 sata zabilježen rekordan broj umrlih u jednom danu od početka epidemije

Screenshot

Vlasti kineske provincije Hubei, u kojoj je započelo širenje koronavirusa, u četvrtak su objavile nove podatke prema revidiranoj metodi koji pokazuju drastičan skok broja zaraženih i umrlih u epidemiji od koje strepi svijet. Tako je u odnosu na srijedu broj zaraženih porastao za čak 14.840, a istovremeno su u protekla 24 sata zabilježena 242 nova smrtna slučaja, čime je ukupan broj umrlih porastao na 1.355, dok je broj zaraženih u Kini skočio na više od 59.000.

Kako pojašnjava agencija Bloomberg, zdravstvene vlasti u Hubeiju su provele reviziju svih dosadašanjih sumnjivih slučajeva od početka epidemije te su utvrdile da 13.332 osobe, za koje dosad to nisu bile spremne definitivno potvrditi, imaju koronavirus u organizmu. Kada se toj brojci pridodaju ljudi koje su testirali u protekla 24 sata, dolazi se do spomenute brojke od 14.840 novozaraženih. U tome se i krije tako velik porast, a ne u nekoj iznenadnoj agresivnosti koju bi pokazao virus, službeno nazvan COVID-19.

Ipak, valja napomenuti da 242 nova smrtna slučaja nisu ni u jednom dijelu rezultat revizije nekih prethodnih podataka, što znači da je u prethodna 24 sata zabilježen rekordan broj umrlih u jednom danu od početka epidemije.

Prerano govoriti o početku, tijeku i kraju te epidemije

Podsjetimo, u srijedu se o koronavirusu, nakon nekih ranijih tvrdnji i predviđanja o skorom jenjavanju epidemije, oglasila Svjetska zdravstvena organizacija koja je apelirala na ekstreman oprez u procjenama.

“Još je puno prerano predvidjeti kraj epidemije koju je izazvao novi koronavirus koji se pojavio u Kini”, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).



“Mislim da je danas puno prerano govoriti o početku, tijeku i kraju te epidemije”, rekao je Michael Ryan, šef odjela za hitne situacije u toj organizaciji.

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizirao tijekom posljednjeg tjedna, ali da se to “treba tumačiti iznimno oprezno”.

“Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru”, dodao je Tedros.

WHO je u utorak i srijedu u svom sjedištu u Ženevi organizirao konferenciju više stotina stručnjaka epidemiologa iz cijelog svijeta kako bi razmotrili načine borbe protiv nove epidemije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI