OMIKRON JE SVE PROMJENIO! HZJZ donio nova pravila oko karantene, evo koje su novosti

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nova pravila karantene zbog pojave omikron varijante koronavirusa. Tako u svom priopćenju su naglasili najvažnije promijene.

Nastavno na preporuke pod nazivom POSTUPANJE S OBOLJELIMA, BLISKIM KONTAKTIMA OBOLJELIH I PREKID IZOLACIJE I KARANTENE – Objedinjene revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, završetku izolacije i karantene/samoizolacije s osvrtom na osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene, koje smo objavili dana 28.12.2021. godine, dodane su određene izmjene vezane uz postupak s bliskim kontaktima osoba koje su oboljele od bolesti uzrokovane omikron varijantom”, poručili su  iz HZJZ-a.

Revidirana pravila HZJZ-a za postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene donose nekoliko važnih izmjena:


Osobe koje su se docijepile, preboljele covid-19 unazad tri mjeseca, ili cijepljene nakon preboljenja, ne trebaju biti podvrgnute karanteni.

Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti (osim niže navedenih izuzetaka) podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene. Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa.Od obveze karantene izuzete su:

Imunokompetentne osobe koje su primile primarno cijepljenje (1 doza Janssen ili dvije doze cjepiva koja se primaju u dvije doze) te nakon toga docijepljene

Osobe koje su preboljele covid-19 i nakon preboljenja primile primarno cijepljenje (1 doza Janssen ili dvije doze cjepiva koja se primaju u dvije doze).

Osobe koje su preboljele covid-19 unutar 90 dana prije bliskog kontakta, neovisno o cijepnom statusu

Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon ostvarenog bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni BAT treba potvrditi PCR testom.

Ovdje možete pročitati revidirana pravila HZJZ-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI