ON JE NAREDIO STRIJELJANJA NA OVČARI? Počelo suđenje monstrumu koji je 91. osnovao logore za Hrvate

screenshot

Počelo suđenje bivšem šefu jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe, generalu Aleksandru Vasiljeviću (80), kojeg se tereti za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i RH.

Ovaj bivši KOS-ovac bio je načelnik Uprave sigurnosti jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO) u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama JNA.

Baš ova Uprava naredila je osnivanje logora u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški, pa je Vasiljević, kao čelni čovjek te organizacije, u tom periodu birao i slao oficire sigurnosti koji su „ispitivali” ratne zarobljenike.

Nije spriječio mučenje i ubijanje

„Ispitivanje” se svodilo na ubijanje i mučenje nesretnih zarobljenika, a za te zločine Vasiljević je, smatra se, znao i kao nadređeni nije ništa učinio kako bi to spriječio.



Tužiteljstvo navodi da je veći broj zatočenih civila i ratnih zarobljenika zadobio teške i za život opasne ozljede s posljedicama trajnog narušenja zdravlja i da je više žena sustavno silovano i seksualno zlostavljano, a ubijeni su: U logoru u Begejcima; Ivan Kamerla, Božo Kelava, Branko Koch, Ivan Kunac i Zlatko Brajer; u logoru Sremska Mitrovica usmrćeni su Đuro Tvorek, Jozo Boldiš, Zlatko Cvitković, Damir Kiralj, Antun Plivelić, Niko Šoljić i Ivan Švraka; u logoru Niš, u dijelu zgrade niškog zatvora, od batinanja je umro Pero Mesić, a u logoru Stara Gradiška usmrćeni su Mirko Tomljanović, Ilija Šandorović, Petar Antunović, Darko Sanjicki, Ivo Grgić i Marijan Raužan.

Šešelj: On je naredio strijeljanja na Ovčari

„General Aleksandar Vasiljević naredio je strijeljanje 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari, a to sam spreman i dokazati”, istaknuo je u svojoj obrani Vojislav Šešelj pred haškim sudom 2008. godine, u kojoj je i hrvatsko pravosuđe diglo optužnicu protiv Vasiljevića.

Danas, nakon 10 godina istrage, prikupljanja dokaza i razgovora sa 300-tinjak logoraša koji su svjedočili o mučenjima u logorima, 80-godišnjem Vasiljeviću se sudi u odsustvu…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI