‘ON JE SVE DEVASTIRAO’: Jedan detalj otkriva najveći problem Peđe Grbina i SDP-a uoči lokalnih izbora!

Osim što su probudili političku scenu u Hrvatskoj, lokalni izbori koji su pred nama ukazali su i na velik problem u pojedinim političkim strankama. Pokazali su, konkretno u slučaju SDP-a, na problematične gradske organizacije koje su kadrovski devastirane u tolikoj mjeri da iz njih ne mogu iznjedriti svoje kandidate za gradonačelnike, pa u tu utrku šalju nestranačke ljude ili pak daju podršku nezavisnim kandidatima koji pretendiraju na te visoke funkcije.

Problematičnih gradskih organizacija koje slabo funkcioniraju ili pak uopće ne funkcioniraju, SDP ima diljem Hrvatske – od Slavonije pa sve do Dalmacije.

Uostalom, taj veliki problem bio je možda najbolje vidljiv i u njihovoj najvećoj organizaciji, onoj zagrebačkoj koja je nedavno raspuštena…

Devastirane lokalne organizacije

Nije tajna da su nestranački kandidati izbor SDP-a kada u pojedinim jedinicama lokalne samouprave nemaju kvalitetnu osobu koja bi mogla povući na izborima, pričaju nam sugovornici iz stranke.



To je već, zapravo, postala učestala praksa, no upravo ta praksa pokazuje da je najveća oporbena stranka zapravo poprilično kadrovski tanka u pojedinim sredinama. Dobar primjer je i grad Split, gdje u utrku za gradonačelnika šalju ‘dečka za kojeg više od pola visoko rangiranih članova stranke nikada nije čulo’. Stanoviti Ante Franić, kojeg smo svi morali ‘guglati’, više se može nazvati alibi kandidatom nego čovjekom koji bi SDP-u mogao donijeti nešto glasova.

U Zadru, koji slovi za bastion HDZ-a, podršku su pak dali bivšem saborskom zastupniku Marku Vučetiću (koji je mandat dobio preko Mosta!),  kvalitetnom i zanimljivom kandidatu. No opet, osobi koju ne dolazi iz njihovih redova.

Pravdaju se u stranci da oni Zadar jednostavno ne mogu dobiti pa da je sukladno tome Vučetić bio jedino logično i dobro rješenje po njih. Doduše, u Zadarskoj županiji je situacija u stranci poprilično kaotična. Peđa Grbin je tamo raspustio županijski odbor, na čelu kojeg je bila saborska zastupnica Renata Sabljar Dračevac, koja slovio za Bernardićev kadar.

Do sada još svojeg kandidata nisu istaknuli niti u Puli, odakle dolazi sam predsjednik. Vukovar, oko kojeg je nastalo najviše graje pošto je organizacija htjela kandidirati Željka Sabu, dok vrh stranke za to nije htio niti čuti, riješili su na način da su u utrku poslali umirovljenog vukovarskog branitelja Damira Madune. Koji je opet – nestranački.

No, možda daleko najapsurdnija situacija je u Osijeku, gdje je SDP imao zamjenika gradonačelnika. Boris Piližota u svojem je mandatu imao itekako prostora da od sebe napravi brend koji će pomesti konkurenciju u svibnju. Aktualni gradonačelnik Ivica Vrkić zbog zdravstvenih je problema puno izbivao s posla, pa je Piližota zapravo bio osoba koja se u tom periodu mogla nametnuti kao sposoban operativac koji može i zna voditi grad.

No, umjesto da iskoristi priliku, SDP se tamo skroz umrtvio, pa sada umjesto aktualnog zamjenika gradonačelnika na svibanjske izbore šalju nezavisnog kandidata, prof. dr. sc. Gorana Kušeca s osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

I Zagreb je imao taj problem

Na kraju krajeva, tu je i primjer Zagreba, gdje gradska organizacija kojom je ravnao Gordan Maras nije bila sposobna istaknuti niti jednog svojeg kandidata, pa je u vatru gurnut Joško Klisović. Slučaj Klisovića, doduše, malo i odudara od ostalih. Neki su Grbinu spočitavali da je ‘upleo svoje prste’ u odabir kandidata za gradonačelnika Zagreba, no ako je i tome tako, po kuloarima se odavno šuška da su to do sada radili i bivši predsjednici – i Milanović, pa i pokojni Ivica Račan. Joško Klisović dobar je izbor za Zagreb, no činjenica je da njegov ‘izbor u zadnji čas’ i mimo volje zagrebačkog HDZ-a pokazuje na strašne kadrovske nedostatke u njihovoj najvećoj organizaciji. Ona je, uostalom, i raspuštena jer je vrh stranke bio svjestan da je problematična te da su brojni članovi unutar nje povezani s Bandićem, što nikako nisu željeli kao uteg na nadolazećim lokalnim izborima.

Ta kadrovska devastiranost, govori nam jedan drugi sugovornik iz stranke blizak Peđi Grbinu, povlači se još od ere bivšeg predsjednika Bernardić, koji je na važne pozicije postavljao podobne, a ne sposobne. Grbin je, nadodaje nam, stranku zatekao u takvoj lošoj situaciji te je napravio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi barem donekle popravio situaciju koja je pala na njegova leđa zbog lošeg upravljanja bivšeg vodstva.

Hoće li mu se to isplatiti, ili će ga ta devastacija kadrova u konačnici koštati, pokazat će svibanjski izbori.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI