ONA JE JEDINA HRVATICA NA TJERALICI MUP-a! Fatalna crnka godinama je u bijegu: Šuška se da se skriva u Srbiji, policija joj očito ne može ništa

Foto: Damjan Tadic / CROPIX, Ilustracija, Unsplash

Vjerovali ili ne, samo se jedna žena trenutačno nalazi na “prestižnoj listi” Ministarstva unutarnjih poslova, točnije na popisu tjeralica. Uz megapopularnu braću Mamić, na ovom šarolikom popisu Ravnateljstva policije stoje imena bivšeg tajkuna Miroslava Kutle, ratnih zločinaca Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina, kao i mnogih drugih, manje poznatih i oku baš i ne ugodnih dečki okrivljenih za širok spektar kaznenih djela, od grozomornih ubojstava i mučnih silovanja do nabavljanja i preprodaje oružja i droge.

Kratko poslovanje

A njima uz bok stala je i Milena Karan, gospođa duge crne kose i sitnih, sada već potpuno passe, dioptrijskih naočala, za kojom je zbog prevara u gospodarskom poslovanju tjeralicu izdao Županijski sud u Velikoj Gorici. Naime, ova kreativna, danas 47-godišnjakinja, u samo 47 dana poslovanja svoje tvrtke prevarila je i oštetila brojna poduzeća za gotovo dva i pol milijuna kuna, a prema optužnici, opelješila je i koprivničke tvrtke Belupo, Ligo i Bilokalnik-drvo za ukupno 260.000 kuna. Da priča bude još intrigantnija, prošle su čak 22 godine od dana kada je njezino lice “ukrasilo” MUP-ovu bazu odbjeglih zločinaca, ali nitko i dalje ne zna gdje se misteriozna Milena skriva, što sada radi, od čega živi i kada će konačno odgovarati za svoja financijska nedjela.

Sve je započelo kada je ovoj medicinskoj sestri, kako stvari stoje, dozlogrdio težak miris bolesničkih postelja, zapomaganje tužnih pacijenata i rintanje u napornim šihtama “na petak i svetak”. Domišljata Milena potom se odlučila na potpuni karijerni zaokret pa je u travnju 2001. godine u Velikoj Gorici osnovala tvrtku Klipić trgovina d.o.o., nazvanu po njezinu djevojačkom prezimenu, a da od samog početka nije imala namjeru igrati pošteno, dokazuje i činjenica da je u samo dva mjeseca poslovanja tvrtka grcala u bijesnim dugovima, pa je ubrzo i blokirana zbog 2,4 milijuna kuna duga.

Jedna od Mileninih prvih žrtava bio je gospodin Vlado M., zaposlenik Belupo lijekova i kozmetike d.d., koji je s novoosnovanom tvrtkom potpisao ugovor, no nije poduzeo radnje koje su prethodile zaključenju ugovora.



Belupo je platio

“Praksa je bila da se od kupaca dobiju podaci o registraciji tvrtke s Trgovačkog suda, obrazac BON2, dokument o statističkom razvrstavanju tvrtke te da Belupov komercijalist ode na lice mjesta i uvjeri se u status tvrtke. Pripremne radnje u ovom slučaju obavio je komercijalist, a ja sam samo potpisao ugovor. Kasnije me policija obavijestila da postoje dugovanja Klipić trgovine pa sam izvršio uvid u dokumente prema kojima je Belupo toj tvrtki isporučio robu u vrijednosti višoj od 141.000 kuna, koja nije plaćena”, objasnio je Vlado M. proceduru za Jutarnji list u studenome 2017.

S druge strane, komercijalistkinja kompanije rekla je kako ju je sektor prodaje izvijestio da Klipić želi kupiti robu od Belupa pa je nazvala direktoricu Milenu i dogovorila sastanak. Ne sluteći da će je snaći drska prevarantica, komercijalistkinja se potom zaputila u Veliku Goricu, točnije u unajmljeni prostor Agrariacoopa, kako bi sklopila dogovor o suradnji. Nakon što je dobila svu potrebnu dokumentaciju, sastavio se ugovor i ubrzo je započela suradnja. No da je nešto trulo, bilo je jasno već nakon druge narudžbe. “Nakon 60 dana roba nije bila plaćena i nitko mi se više nije javljao na njihov telefon. Iz prostora u Gorici su se iselili, a skladišta u koje smo isporučili robu više nije bilo. Ček koji smo dostavili na naplatu nije imao pokriće”, prisjetila se nesretna zaposlenica Belupa.

Maštovita Milena je, pak, u međuvremenu proširila tržišnu nišu.

Kupovala, a nije plaćala

Nakon posla s Belupom nisu je više zanimali samo lijekovi, već je kontaktirala i u zabludu dovela desetke potpuno različitih domaćih poduzeća. Kupovala je onda na veliko klima-uređaje, motokultivatore, ručnike, poplune, računala, pa čak i lovačku opremu… Sve što joj je palo pod ruku, reklo bi se.

Još jedan od onih koji njezino ime spominju s gorčinom u glasu je i direktor koprivničke Ligo grupe Goran K., koji je ubrzo prozreo Milenine zle namjere. Naime, nakon što mu je Klipić trgovina d.o.o. dostavila sve potrebne papire, Goran je stekao dojam da je Milena ozbiljan kupac. Naručila je klima-uređaje u vrijednosti od 60.000 kuna, a ubrzo je stigla nova, još veća narudžba u iznosu od 84.000 kuna. “Bilo mi je čudno što u kratkom vremenu naručuje veliku količinu robe pa sam otišao u Veliku Goricu uvjeriti se u status tvrtke. Ondje je bila neka mala unajmljena prostorija u kojoj nije bilo ničega. Našao sam ondje Milenu, no odlučio sam da neću isporučiti novu narudžbu”, prisjetio se direktor Goran K. za Jutarnji list. A nakon što se poprilično financijski namirila, Milena je jednostavno odlučila nestati i uživati u “plodovima svoga rada”. I tu je igru, po svemu sudeći, odigrala jako mudro. Iako je istraga protiv nje otvorena još 2002., 11 godina poslije Županijski sud u Varaždinu odlučio je odustati od kaznenog progona odbjegle direktorice za kojom se raspisala i međunarodna tjeralica, a postupak se ustupio nadležnim tijelima kaznenog progona Republike Srbije.

Glasnogovornik varaždinskog Državnog odvjetništva Darko Galić za Večernji list je prije deset godina otkrio kako je ta odluka donesena kako bi se spriječila mogućnost zastare jer Milena ni u jednom trenutku nije bila dostupna sudu, a 2009. je promijenila prezime iz Klipić u Karan i stekla srpsko državljanstvo.

Živi li Milena, kako su davno pjevali Novi fosili, “k’o podstanar”, miriše li na jabuke i putuje li svakog dana, čini se, nećemo tako skoro doznati.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI