OPĆA SKUPŠTINA PRIHVATILA REZOLUCIJU: Zahtjeva se humanitarna pomoć Ukrajini i prekid opsade gradova

Foto: Ilustracija/Pixabay

Članovi Opće skupštine UN-a podržali su rezoluciju koju su izradili Ukrajina i saveznici. Njome se traži zaštita civila, medicinskog osoblja, humanitarnih djelatnika, novinara, bolnica i druge civilne infrastrukture. Također zahtijeva prekid opsade gradova, posebice Mariupolja. Dobila je 140 glasova ‘za’ i pet  protiv (Rusija, Sirija, Sjeverna Koreja, Eritreja i Bjelorusija), dok je 38 zemalja, uključujući Kinu, bilo suzdržano.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield nazvala glasovanje u četvrtak  “zapanjujućim uspjehom” i rekla je novinarima da “zaista nema razlike između 141 i 140”.

U rezoluciji se zahtijeva da Moskva zaustavi sukobe i povuče svoje vojnike iz Ukrajine.

Južna Afrika je predložila nacrt rezolucije usredotočen na humanitarnu situaciju koji ne spominje Rusiju. Rusija je apelirala na zemlje da podrže taj tekst, tvrdeći da je rezolucija koju su izradili Ukrajina i saveznici “politizirana”.

Opća skupština odlučila je ne postupati po južnoafričkom nacrtu nakon što je Ukrajina sazvala glasanje prema pravilu koje se odnosi na nacrte rezolucija pred tijelom o istom pitanju.Ukrajina i zapadni saveznici optužili su Moskvu da neselektivno napada civile, što Rusija negira.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI