OPORBA NAPUSTILA SJEDNICU: HDZ predložio novog ravnatelja HRT-a

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon samo 15 minuta završila je sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na kojoj se glasalo za predloženog novog HRT-ovog ravnatelja, piše Večernji.hr.

Oporba je prvo napustila sjednicu, a onda je HDZ predložio na novim ravnateljem HRT-a postane Robert Šveb.

Članovi Odbora trebali između prošlog tjedna saslušanih 13 kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a većinom glasova odabrati jednog i predložiti ga Saboru na glasanje.


Odmah na samom početku sjednice predsjednica Odbora Natalija Martinčević nazočne je članove obavijestila da su dva člana – Dario Hrebak (HSLS) i Andro Krstulović Opara (HDZ) deponirali svoje glasove jer su bili u nemogućnosti prisustvovati sjednici. Matka Kuzmanića (zastupnički Klub socijaldemokrata) odmah je zanimalo je li moguće deponirati glasove ako se još uvijek ne zna tko je predložen i za koga će se glasanjem trebati izjašnjavati.

“Deponirali su za ‘zna se’. To je jasno. Koliko znam, dogovoreno je da se mora doći na sjednicu te se tek onda, ako se mora otići, glas može deponirati. Ne može u kvorum ući netko tko uopće nije došao na sjenicu. Znači, svi mi koji dolazimo na sjenice ispadamo budale”, rekao je Zvane Brumnić iz Kluba socijaldemokrata.Martinčević je tada uzvratila da se do sada već nekoliko puta na prijašnjim sjednicama prihvaćalo deponiranje glasova pa ne vidi problem da se to učinilo i sad.

“Ako nekoga nema, onda nema kvoruma. I ova sjednica sad nema kvoruma. To je posve jasno i oko toga je gotova stvar. Uz njihovo glasanje, a bez njihova prisustva, ne može se se donijeti tu odluku. Ne zna se koja je veća farsa s ovim, da li Šveb ili Kujundžić“, a na njihove se riječi nadovezao i Vili Matula iz platforme Možemo!.

Nakon čijih su se riječi članovi Odbora iz redova oporbe dignuli i napustili sjednicu. Nakon tog njihova poteza Mario Kapulica (HDZ) je ustvrdio da su deponirani glasovi dvojice kolega pravovaljani, što je prisnažila i Vesna Bedeković (HDZ) kazavši da je već na prvoj konstituirajućoj sjednici Odbora dogovorena mogućnost deponiranja glasova i elektroničkim putem.

“Od te prve sjednice imamo ista pravila igre. I sve smo deponirane glasove do sada prihvaćali. Ovaj put smo tražili da deponirani glasovi budu u pisanom obliku, elektroničkim putem. I zato nastavljamo sa sjednicom jer s ovim deponiranim glasovima imamo kvorum. Stoga nastavljamo s procedurom izbora i imenovanja glavnog ravnatelja HRT-a kojeg u konačnici većinom glasova svih zastupnika imenuje Sabor na mandat od pet godina. Prošli tjedan razgovarali smo sa svim kandidatima koji su zadovoljili uvjete natječaja i mi smo kao Odbor u tom natječaju ispoštovali svu moguću proceduru. Ona je sad došla do kraja i ne vidim da tu sad ima ikakvih razloga da se bilo što oteže”, rekla je Martinčević.

Potom je riječ uzeo Kapulica otkrivši tko je kandidat kojeg predlažu na čelnu poziciju na HRT-u i zašto.

“Žao mi je što su kolege, koji očito nemaju svog kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a, napustili sjednicu. Svjesni smo da HRT treba imati glavnog ravnatelja i mi u vladajućoj većini imamo svoj prijedlog. Mi znamo da ne biramo novinara već glavnog ravnatelja, uspješnog menadžera koji ima iskustva. I zato HDZ predlaže Roberta Šveba koji ima 20 godina iskustva u medijskim sustavima i koji će na HRT unijeti moderna načela upravljanja. Mi biramo čovjeka koji će odgovarati na zakonitost poslovanja, biti neovisan od bilo koje ideologije i pritisaka. To proizlazi iz njegova programa koji smo dobili i u kojem on navodi timski posao, ravnotežu. Predlažemo čovjeka koji će biti u stanju zaustaviti odljev kvalitetnih kadrova te osigurati da HRT kao javni servis ne izgubi bitku s vremenom, da bude kvalitetan medij te najavljuje nove sadržaje prilagođene novim platformama. Oko do sada potencirane teme njegova sukoba interesa, očito ćemo o tome imati reprizu istovjetnih komentara i na plenarnoj sjednici Sabora. A hoće li kandidat kojeg predlažemo biti u takvoj situaciji? Neupitno je da glavni ravnatelj HRT-a ne smije biti u sukobu interesa, no trenutačno nijedan kandidat koji se javio za ovu poziciju ne može biti u sukobu interesa jer su svi oni još uvijek kandidati. HDZ je uvjeren da se takva pretpostavljena situacija i takvi strahovi nekih zastupnika neće dogoditi i da će ovaj kandidat nakon što dobije povjerenje u Saboru ispuniti sve zakonske obveze i otkloniti svaki mogući sukob interesa” izložio je Kapulica nakon čijih se riječi više nitko nije javio za raspravu pa se odmah pristupilo glasanju.

I ono ja završilo tako da je HDZ-ov prijedlog dobio sedam glasova, dok suzdržanih i glasova protiv nije bilo.

“Ovaj Odbor predlaže Saboru da kandidata Roberta Šveba imenuje za glavnog ravnatelja HRT-a. Sabor će o tom prijedlogu raspravljati ovaj tjedan na svojoj plenarnoj sjednici i u petak će se o tom kandidatu glasati. Znači, u petak ćemo imati novog glavnog ravnatelja HRT-a”, ovim je riječima Martinčević zaključila 15-minutnu sjednicu Odbora za medije.

“Valja podsjetiti da je Šveb do prošlog tjedna, u neslužbenim kuloraskim informacijama, figurirao kao glavni kandidat za tu poziciju koji odgovara vladajućoj većini. No onda se u nekoliko medijskih tekstova, kao i na prošlotjednoj sjednici Odbora, problematizirao njegov mogući sukob interesa, na čemu je posebno inzistirala oporba, te se pojavila informacija da su vladajući zbog toga odustali od njega te se odlučili za drugog kandidata”, Ivu Kujundžića pa se očekivalo da će se danas na Odboru glasati o Kujundžićevoj kandidaturi. Ipak, sada je očito da su vladajući ostali pri prvotnom izboru i podršci Švebu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI