OPORBA PREPUNA PRIMJEDBI NA VLADAJUĆE: ‘Javnost je umorna od infantilnog ponašanja, neka se dogovore’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Stijepo Bartulica (Domovinski pokret) pozvao je u petak odgovorne da se dogovore oko proslave obljetnice vojno-redarstvene akcije “Bljesak” u Okučanima, poručivši kako je “javnosti već dovoljno infantilnog ponašanja određenih ljudi”.

Složio se sa predsjednikovim savjetnikom

“Prema tome, neka se dogovore”, odgovorio je Bartulica u Saboru novinarima koje je zanimalo tko je u pravu u prijeporu oko Okučana, predsjednik Republike ili ministar obrane, odnosno premijer.

Što se tiče prijepora, suglasio se s predsjednikovim savjetnikom Draganom Lozančićem da Ustav ne radi razliku između rata i mira, nego da je predsjednik države uvijek vrhovni zapovjednik.

“Sigurno nije dobro da se HV politizira, imamo vrlo važnu obljetnicu u Okučanima”, naglasio je Bartulica, podsjetivši kako je to i obljetnica svađe (predsjednika države i Vlade) od prošle godine.



Grmoja: Bljesak je iznad i Milanovića i Plenkovića

Nikola Grmoja (Most) ističe, pak, da je akcija “Bljesak” iznad i Milanovića i Plenkovića te da ga na taj dan ne zanimaju ni jedan ni drugi.

SDP-ov Arsen Bauk naglašava kako bi bilo dobro da čelni ljudi države, izabrani od naroda, odnosno parlamenta, u nekim situacijama zatome svoja ega i razlike u shvaćanjima dnevno-političkih događaja i neke stvari obilježavaju zajedno. “Kako se to ne događa, Hrvatska je preživjela i puno veće nepogode, pa će i ovu”, kazao je.

“On ga tumači kako njemu odgovara, ni prvi, ni zadnji put, da se zakoni tumače prigodničarski kako odgovara nekoj političkoj opciji”, odgovorio je Bauk upitan tumači li ministar obrane Mario Banožić zakon na pravi način kad kaže da predsjednik Republike nema pravo izravno zapovjediti vojnicima ni članovima Glavnog stožera.

Istaknuo je da predsjednik sasvim sigurno može zapovjediti načelniku Glavnog stožera i on će ga sasvim sigurno poslušati, jer će biti smijenjen zbog odbijanja provođenja zapovijedi. “Tu ministar nema mogućnost to zaustaviti, zato je bolje da vojne zapovjednike i ne dovodi u takvu situaciju”, rekao je Bauk.

Bauk: Državni udar u teoriji i praksi

“U slučaju odbijanja zapovijedi, to je scenarij koji je jedni moguć, inače se to zove državni udar u teoriji i praksi. No, to nije realističan scenarij”, naglasio je SDP-ov zastupnik.

Izrazio je uvjerenje da će proslava obljetnica “Bljeska” proći dostojanstveno. Radi se o operaciji iz 1995., a HOS je raspušten prije toga, pa ne vidim razloga da se s tim obilježjima dolazi na tu proslavu, osim, naravno, zbog provokacije, odgovorio je na upit što ako ponovno bude spomenutih i ustaških obilježja.

“Nekad se na provokaciju odgovori tako da se napusti obilježavanje, a nekad tako da ih se ignorira, pa je sad pitanje kad je što primjereno”, dodao je Bauk i naveo kako se slaže s nedavnom izjavom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da treba razlikovati ustaška i HOS-ova obilježja.

To se, kaže, najbolje razlikuje tako da se iz HOS-ovih izbace ustaška obilježja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI