OPREZ, NOVA PRIJEVARA NA INTERNETU! Ne budite naivni, šteta može biti ogromna

Foto: Pixabay

Stručnjak za zlonamjerne softvere ili ti ‘viruse’ Lukas Stefanko objavio je kako internetom kruži nova prevara.

Naime, upozorava se korisnike Androida i iPhone da ne otvaraju URL linkove koje dobije u svoje inboxe jer bi moglo doći do velike štete na uređaju.

Riječ je poveznicama i linkovima koji kada na njih kliknete pokreću zlonamjerni softvere.
Ako vam je netko poslao kratki URL link, dobro razmislite hoćete li kliknuti na njega.


Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da se skraćivači URL-ova koriste za širenje zlonamjernog softvera na Android uređaje. Zloglasni softver koji se distribuira na Android telefone uključuje SMS trojance i zlonamjerni softver koji može dovesti do krađe bankovnih podataka, a u konačnici i do krađe novca.

U svojoj objavi, Stefanko je objasnio da neki skraćivači URL-a koriste “agresivne” tehnike oglašavanja i reklamiranja pa kada netko klikne na sumnjivu poveznicu koja se pojavi, može korisnika preusmjeriti do opasnih web stranica.Stefanko je objavio i primjere nekih takvih sumnjivih linkova.

Upozorava kako korisnici često brzopleto stisnu na sumnjive URL linkove, a to mogu biti i oglasi koji su zaraženi nekim virusom. To su i oglasi koji obećavaju neku nagradu ako korisnik klikne. Čak se pojavljuju i lažne aplikacije za blokiranje oglasa, tako da skidajte provjerene aplikacije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI